pieczony okoń morski z warzywami i ziołami

soczysta ryba na grillu z warzywami i ziołami . Moi przyjaciele są fanami mięsa, ale zapach tej ryby jest tak atrakcyjny, że też się na nią rzucają) koniecznie spróbuj! Według przepisu Szefa Kuchni Ferran Adria y Acosta
Karina AgapianAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 29 % 6 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

patroszymy rybę, oczyszczamy z łusek, usuwamy skrzela, myjemy i suszymy. Na każdej tuszy po obu stronach wykonujemy 3 ukośne głębokie nacięcia. Sól, pieprz, skrop oliwą z oliwek.

podczas przygotowywania grilla (lub piekarnika do 180). Obierz ziemniaki i cebulę, pokrój ziemniaki w plastry 1 cm, cebulę w pióra. Zmiażdż nieobrany czosnek. Bierzemy folię (blachę do pieczenia), układamy warstwy ziemniaków, cebuli i pomidora na wierzchu (lepiej wziąć duży słoik), posypujemy solą, pieprzem, posypujemy olejem. Rozłóż czosnek i połowę ziół, przykryj folią i piecz przez 30 minut.

wyjmujemy, usuwamy folię, układamy rybę na warzywach, posypujemy pozostałymi ziołami, pieczemy bez zamykania przez 12 minut.
ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Okoń morski - 99   kcal/100g

Podobne przepisy