pieczony okoń morski z warzywami i ziołami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
patroszymy rybę, oczyszczamy z łusek, usuwamy skrzela, myjemy i suszymy. Na każdej tuszy po obu stronach wykonujemy 3 ukośne głębokie nacięcia. Sól, pieprz, skrop oliwą z oliwek.
podczas przygotowywania grilla (lub piekarnika do 180). Obierz ziemniaki i cebulę, pokrój ziemniaki w plastry 1 cm, cebulę w pióra. Zmiażdż nieobrany czosnek. Bierzemy folię (blachę do pieczenia), układamy warstwy ziemniaków, cebuli i pomidora na wierzchu (lepiej wziąć duży słoik), posypujemy solą, pieprzem, posypujemy olejem. Rozłóż czosnek i połowę ziół, przykryj folią i piecz przez 30 minut.
wyjmujemy, usuwamy folię, układamy rybę na warzywach, posypujemy pozostałymi ziołami, pieczemy bez zamykania przez 12 minut.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Okoń morski - 99 kcal/100g