skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec puszyste ciasta drożdżowe z mlekiem? Ciasto przygotujemy najszybszą znaną mi metodą, która dobrze się sprawdziła. Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, cukier, sól, wlej ciepłe mleko i stopione masło, wbij jajko. Możesz podgrzać mleko do 60 stopni i rozpuścić w nim olej, po prostu mleko ostygnie do pożądanej temperatury 40 stopni - dzięki czemu czas zostanie jeszcze bardziej zaoszczędzony.
Krok 2:
Wyrabiamy ciasto mikserem z dyszami & quot; do ciasta & quot; przy pierwszej prędkości. Zajęło mi to 1,5 minuty. Ciasto było miękkie i dobrze przylegało do boków miski. Koniec ugniatania.
Krok 3:
Przenieś ciasto do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na 40 minut do wyrośnięcia. Zwykle umieszczam ciasto w pobliżu zapalonego pieca.
Krok 4:
Po wyznaczonym czasie ciasto powinno dobrze wyrosnąć.
Krok 5:
Rozłóż go z miski i podziel na 6 równych części. Uszczypnąłem kawałek po kawałku i zważyłem na wadze kuchennej - każdy kawałek wyszedł o wadze około 65 gramów. Nie potrzebujemy mąki.
Krok 6:
Ugniataj każdy kawałek rękami w ciasto, rozłóż nadzienie i ściśnij krawędzie, tworząc prostokątny placek. Miałem nadzienie z mielonego mięsa, ale do tego ciasta pasuje każdy: zarówno słony, jak i słodki. Może to być duszona kapusta, wątroba, mięso, grzyby, ryż, twaróg, świeże jagody, dżem, jabłka itp.
Krok 7:
Uformowane placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nie trzeba smarować. Nie przykrywaj ich szczelnie folią spożywczą i pozostawiaj do proofingu na 15 minut.
Krok 8:
Usuń folię, posmaruj półfabrykaty mieszaniną żółtka i mleka.
Krok 9:
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż się zrumieni. Smacznego!
każda gospodyni domowa poradzi sobie z tym przepisem, nawet ta, która nie jest zbyt "przyjazna" z ciastem.
podana liczba składników da 6 pasztecików,ale zawsze możesz je zwiększyć, zwiększając liczbę produktów.
mała wskazówka: jeśli planujesz użyć świeżych jagód do nadzienia, dodaj do nich niewielką ilość suchej galaretki, aby sok nie wyciekł, a integralność ciasta nie pogorszyła się.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g