ciasta drożdżowe z ciasta na mleku w piekarniku

rumiane, puszyste ciasta na mleku, dobre z każdym nadzieniem. Gotujemy szybko, łatwo i prosto-poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa! Ciasto na te ciasta ugniata się w mleku i suchych drożdżach, dzięki czemu wypieki są zawsze miękkie, delikatne i przewiewne. Pozostaje tylko wybrać odpowiednie nadzienie do smaku.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 22-29 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 62 % 34 g
281 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec puszyste ciasta drożdżowe z mlekiem? Ciasto przygotujemy najszybszą znaną mi metodą, która dobrze się sprawdziła. Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, cukier, sól, wlej ciepłe mleko i stopione masło, wbij jajko. Możesz podgrzać mleko do 60 stopni i rozpuścić w nim olej, po prostu mleko ostygnie do pożądanej temperatury 40 stopni - dzięki czemu czas zostanie jeszcze bardziej zaoszczędzony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyrabiamy ciasto mikserem z dyszami & quot; do ciasta & quot; przy pierwszej prędkości. Zajęło mi to 1,5 minuty. Ciasto było miękkie i dobrze przylegało do boków miski. Koniec ugniatania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś ciasto do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na 40 minut do wyrośnięcia. Zwykle umieszczam ciasto w pobliżu zapalonego pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po wyznaczonym czasie ciasto powinno dobrze wyrosnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż go z miski i podziel na 6 równych części. Uszczypnąłem kawałek po kawałku i zważyłem na wadze kuchennej - każdy kawałek wyszedł o wadze około 65 gramów. Nie potrzebujemy mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj każdy kawałek rękami w ciasto, rozłóż nadzienie i ściśnij krawędzie, tworząc prostokątny placek. Miałem nadzienie z mielonego mięsa, ale do tego ciasta pasuje każdy: zarówno słony, jak i słodki. Może to być duszona kapusta, wątroba, mięso, grzyby, ryż, twaróg, świeże jagody, dżem, jabłka itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformowane placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nie trzeba smarować. Nie przykrywaj ich szczelnie folią spożywczą i pozostawiaj do proofingu na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń folię, posmaruj półfabrykaty mieszaniną żółtka i mleka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż się zrumieni. Smacznego!

każda gospodyni domowa poradzi sobie z tym przepisem, nawet ta, która nie jest zbyt "przyjazna" z ciastem.

podana liczba składników da 6 pasztecików,ale zawsze możesz je zwiększyć, zwiększając liczbę produktów.

mała wskazówka: jeśli planujesz użyć świeżych jagód do nadzienia, dodaj do nich niewielką ilość suchej galaretki, aby sok nie wyciekł, a integralność ciasta nie pogorszyła się.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy