ciastka mleczne z dzieciństwa

bardzo smaczne, bardzo szybkie, bardzo łatwe, dla dziecka! Ciasta mleczne z dzieciństwa są dobre z ciepłym lub zimnym mlekiem - to prawdziwa ekstrawagancja smaku. Są miękkie, delikatne, pachnące. Poza tym są tak proste w przygotowaniu, że nawet będziesz zaskoczony!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 15 % 11 g
węglowodany 75 % 53 g
340 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mleczne ciasta? Przygotuj odpowiednie składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, mleko-o dowolnej zawartości tłuszczu. Nie polecam zastępowania masła margaryną, wybierz najwyższą jakość, w przeciwnym razie nie uzyskasz tego samego smaku z dzieciństwa. Surowe jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i wanilię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem ubij masło przez 4-5 minut. Upewnij się, że zawartość miski nie rozlewa się na boki, dostosowując prędkość miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajko kurze do miski. Wstrząśnij jajkiem widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ubite jajko do mieszanki masła i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jeszcze raz masę maślaną, dosłownie 1-2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie przestając ubijać, wlej mleko do mieszanki olejowej. W tym momencie lepiej zmniejszyć prędkość miksera, w przeciwnym razie mleko się rozpryskuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez drobne sito. Dodaj je do masy maślanej. Staraj się nie dodawać wszystkiego na raz - możesz potrzebować więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Wmieszaj większość mąki do ciasta widelcem lub łyżką. Wymień trzepaczki na mikserze na haczyki do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I dość szybkimi ruchami mieszaj masę, aż powstanie grudkowate ciasto. Jeśli nagle nie masz haczyków do wyrabiania ciasta, Kontynuuj wyrabianie ciasta łyżką. Ciasto powinno być gęste, a nie lepkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbierz powstałe ciasto rękami w kulkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp stół mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość 8-10 mm (Możesz rozwałkować trochę cieńsze, ale wtedy ciasta będą bardziej jak ciasteczka).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z ciasta Wytnij kółka za pomocą wykrojnika o średnicy 8-9 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś ciastka mleczne na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Wbij surowe jajko do miski, wstrząśnij widelcem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj każde ciasto surowym ubitym jajkiem. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą silikonowego pędzla do gotowania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz ciasta w 190 C przez około 10-12 minut. Czas i temperatura są przybliżone, skup się na funkcjach piekarnika. Podczas pieczenia bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać ciast, w przeciwnym razie zamiast delikatnych i miękkich ciast otrzymasz chrupiące pierniki. Więc nie rozpraszaj się i dostosuj się do swoich piekarników!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenieś ciasta na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasta mleczne są gotowe. Podawaj je z mlekiem-to klasyka!)

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Lub z filiżanką aromatycznej kawy! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy