skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mleczne ciasta? Przygotuj odpowiednie składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, mleko-o dowolnej zawartości tłuszczu. Nie polecam zastępowania masła margaryną, wybierz najwyższą jakość, w przeciwnym razie nie uzyskasz tego samego smaku z dzieciństwa. Surowe jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i wanilię.
Krok 3:
Mikserem ubij masło przez 4-5 minut. Upewnij się, że zawartość miski nie rozlewa się na boki, dostosowując prędkość miksera.
Krok 4:
Rozbij jajko kurze do miski. Wstrząśnij jajkiem widelcem.
Krok 5:
Dodaj ubite jajko do mieszanki masła i wymieszaj.
Krok 6:
Ubij jeszcze raz masę maślaną, dosłownie 1-2 minuty.
Krok 7:
Nie przestając ubijać, wlej mleko do mieszanki olejowej. W tym momencie lepiej zmniejszyć prędkość miksera, w przeciwnym razie mleko się rozpryskuje.
Krok 8:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez drobne sito. Dodaj je do masy maślanej. Staraj się nie dodawać wszystkiego na raz - możesz potrzebować więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Wmieszaj większość mąki do ciasta widelcem lub łyżką. Wymień trzepaczki na mikserze na haczyki do ciasta.
Krok 9:
I dość szybkimi ruchami mieszaj masę, aż powstanie grudkowate ciasto. Jeśli nagle nie masz haczyków do wyrabiania ciasta, Kontynuuj wyrabianie ciasta łyżką. Ciasto powinno być gęste, a nie lepkie.
Krok 10:
Zbierz powstałe ciasto rękami w kulkę.
Krok 11:
Posyp stół mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość 8-10 mm (Możesz rozwałkować trochę cieńsze, ale wtedy ciasta będą bardziej jak ciasteczka).
Krok 12:
Z ciasta Wytnij kółka za pomocą wykrojnika o średnicy 8-9 cm.
Krok 13:
Przenieś ciastka mleczne na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Wbij surowe jajko do miski, wstrząśnij widelcem.
Krok 14:
Posmaruj każde ciasto surowym ubitym jajkiem. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą silikonowego pędzla do gotowania.
Krok 15:
Piecz ciasta w 190 C przez około 10-12 minut. Czas i temperatura są przybliżone, skup się na funkcjach piekarnika. Podczas pieczenia bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać ciast, w przeciwnym razie zamiast delikatnych i miękkich ciast otrzymasz chrupiące pierniki. Więc nie rozpraszaj się i dostosuj się do swoich piekarników!
Krok 16:
Przenieś ciasta na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 17:
Ciasta mleczne są gotowe. Podawaj je z mlekiem-to klasyka!)
Krok 18:
Lub z filiżanką aromatycznej kawy! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g