jeśli złapałeś kawałek radzieckiego dzieciństwa, prawdopodobnie pamiętasz pyszny smak ciasta mlecznego, który kosztował tylko siedem centów. Idealnie pasował do herbaty lub mleka. Tak fajnie było żuć na przerwach, a resztki schować w kieszeni mundurka szkolnego. Jeśli chcesz ugotować ciasto mleczne zgodnie z przepisem jak najbardziej zbliżonym do tego, który jest najbardziej poprawny, użyj tego, którego nazwa zawiera słowo GOST. Oznacza to zestaw produktów, jeśli nie sto, to dziewięćdziesiąt dziewięć procent zbliżonych do standardu.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto mleczne:
prawdziwe ciasto mleczne nie powinno być twarde, ale nie powinno być zbyt miękkie, delikatne, ale nie na tyle, aby kruszyło się w ustach lub dłoniach. Jego grubość podczas walcowania ciasta nie przekracza siedmiu milimetrów. Natomiast w gotowej formie może być dwa razy więcej. Średnica wynosi około 10 centymetrów, a krawędzie są koniecznie żebrowane. Na górze powinien być lekki złoty kolor z ledwo zauważalnym połyskiem. A jego zapach jest charakterystyczny, nie można go pomylić z niczym.
skład żywności jest najprostszy i najtańszy o każdej porze roku: mąka, cukier, mleko, jajka i masło. Jako aromat - wanilina. Zamiast masła możesz wziąć margarynę, ale zawsze puszystą, kremową. Dla & bdquo;puszystości & rdquo; do ciasta dodaje się sodę lub proszek do pieczenia.
pięć najszybszych przepisów na ciasto mleczne:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciastka mleczne według GOST | 30 min | 347 | +161 |
Korzyki mleczne z dzieciństwa | 40 min | 340 | +348 |
mleczne kruche ciasta | 45 min | 351 | +66 |
ciastka na kefirze | 1 h | 273 | +111 |
miękkie ciasta mleczne | 1 h | 351 | +44 |
aby idealnie przygotować ciasta mleczne, zwłaszcza jeśli robisz to po raz pierwszy, lepiej mieć je na oku przez cały czas. Najważniejsze jest, aby nie prześwietlać ciasta w piekarniku, w przeciwnym razie delikatne ciasto szybko zamienia się w coś twardego, trudnego do żucia. Również w niektórych przypadkach ciasto może pękać, co również nie dodaje atrakcyjności wypiekom. Jego powierzchnia jest smarowana ubitym żółtkiem dla połysku.
Rada : żebrowane krawędzie ciasta można uformować za pomocą zwykłych foremek do muffinek.