miękkie ciasta mleczne

ciastka mleczne o smaku z dzieciństwa! Proste i niedrogie! Miękkie ciasta mleczne przygotowane według tego prostego przepisu z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Szczególnie tego rodzaju wypieki uwielbiają dzieci. I wcale nie są trudne do przygotowania. W smaku ciasta są delikatne i kruche. To idealne śniadanie przed szkołą lub pracą!
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 15 % 11 g
węglowodany 76 % 56 g
351 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wyciągnij masło z lodówki-powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.

następnie musisz włączyć piekarnik, aby podgrzać do 180-200 stopni, w zależności od mocy piekarnika. Odbywa się to tak, że ciasta wznoszą się na wysokość i równomiernie pieczą na całej powierzchni.

Przenieś wymaganą ilość zmiękczonego masła do głębokiego pojemnika. Dodaj cukier i dokładnie ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

rozbij jajko, ubij trzepaczką lub mikserem i wlej do masy z masłem i cukrem. Wymieszać.

wlej mleko do masy i ponownie dobrze wymieszaj.

dodaj cukier waniliowy.

przesiej mąkę ze szkodliwych zanieczyszczeń. Dodaj do niego proszek do pieczenia i wymieszaj. W małych porcjach dodaj mąkę i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozwól mu odpocząć przez pół godziny.

po określonym czasie weź ciasto, w razie potrzeby wymieszaj je, dodając trochę mąki i rozwałkuj prostokąt o grubości 5-7 mm wałkiem do ciasta.

za pomocą okrągłych foremek do ciastek lub babeczek (możesz po prostu wziąć zwykłą szklankę) wyciąć okrągłe ciasta.

połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Przenieś wycięte ciasta na wyłożony pergamin.

umieść blachę do pieczenia z ciastami w rozgrzanym piekarniku na 15, maksymalnie 20 minut, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia. Gdy tylko powierzchnia ciast się zarumieni, nadszedł czas, aby je wyciągnąć. W przeciwnym razie, jeśli prześwietlisz ciasta, okażą się twarde i twarde.

po ostygnięciu ciast można je podawać z gorącym mlekiem lub apetycznym kakao. Miękkie ciasta mleczne-idealne na śniadanie lub popołudniową przekąskę!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy