skład / składniki
metoda gotowania
wyciągnij masło z lodówki-powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.
następnie musisz włączyć piekarnik, aby podgrzać do 180-200 stopni, w zależności od mocy piekarnika. Odbywa się to tak, że ciasta wznoszą się na wysokość i równomiernie pieczą na całej powierzchni.
Przenieś wymaganą ilość zmiękczonego masła do głębokiego pojemnika. Dodaj cukier i dokładnie ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
rozbij jajko, ubij trzepaczką lub mikserem i wlej do masy z masłem i cukrem. Wymieszać.
wlej mleko do masy i ponownie dobrze wymieszaj.
dodaj cukier waniliowy.
przesiej mąkę ze szkodliwych zanieczyszczeń. Dodaj do niego proszek do pieczenia i wymieszaj. W małych porcjach dodaj mąkę i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozwól mu odpocząć przez pół godziny.
po określonym czasie weź ciasto, w razie potrzeby wymieszaj je, dodając trochę mąki i rozwałkuj prostokąt o grubości 5-7 mm wałkiem do ciasta.
za pomocą okrągłych foremek do ciastek lub babeczek (możesz po prostu wziąć zwykłą szklankę) wyciąć okrągłe ciasta.
połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Przenieś wycięte ciasta na wyłożony pergamin.
umieść blachę do pieczenia z ciastami w rozgrzanym piekarniku na 15, maksymalnie 20 minut, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia. Gdy tylko powierzchnia ciast się zarumieni, nadszedł czas, aby je wyciągnąć. W przeciwnym razie, jeśli prześwietlisz ciasta, okażą się twarde i twarde.
po ostygnięciu ciast można je podawać z gorącym mlekiem lub apetycznym kakao. Miękkie ciasta mleczne-idealne na śniadanie lub popołudniową przekąskę!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g