skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Nogi kurczaka posolić i pieprzyć.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki.l olej roślinny. Ułóż udka z kurczaka. Smażyć ze wszystkich stron, aż będą gotowe.
Krok 4:
Gdy nogi kurczaka ostygną, zajmijmy się nadzieniem. Pokrój cebulę w ćwiartki pierścieni. Pokrój grzyby na średnie kawałki, aby były później odczuwalne w naczyniu.
Krok 5:
Na tej samej patelni najpierw smażyć cebulę na złoty kolor, dosłownie kilka minut. Dodaj grzyby, dodaj sól i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Na koniec dodaj tymianek i wymieszaj. Tymianek można zastąpić dowolną przyprawą (taką jak curry).
Krok 6:
Gotowe gotowane ziemniaki z masłem. Dodaj ciepłą śmietanę lub mleko.
Krok 7:
Dodaj tam również smażone grzyby z cebulą i tymiankiem. Mieszaj, aż składniki się połączą.
Krok 8:
Rozwałkuj wstępnie rozmrożone ciasto wałkiem do warstwy o grubości około 4-5 mm, podziel na kwadraty 15x15 cm, uformuj małe ciasta ze skrawków, umieść na środku kwadratu. Z tego powodu dno worków nie zmoknie z nadzienia i nie pęknie.
Krok 9:
Umieść nadzienie na środku około 2 łyżek. l.
Krok 10:
Ułóż udko z kurczaka na wierzchu. Dociśnij boki nadzienia do nogi. Zawiąż brzegi ciasta paskami folii niezbyt ciasno.
Krok 11:
Kości podudzia są również przykryte folią, aby się nie poparzyły.
Krok 12:
Posyp blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem bułką tartą i ułóż udka z kurczaka w cieście. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem, aby uzyskać rumiany kolor. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 stopni przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złote. Zawsze kieruj się swoim piekarnikiem.
Krok 13:
Zdejmij folię z gotowych nóg i możesz ją podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g