udko z kurczaka w chrupiącej torebce z grzybami i ziemniakami

efektowne, obfite i piękne danie, łatwe do przygotowania. Udka z kurczaka wykonane zgodnie z tym przepisem doskonale uzupełnią pełny lunch lub kolację.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 35 % 11 g
179 kcal
IG: 45 / 55 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Nogi kurczaka posolić i pieprzyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki.l olej roślinny. Ułóż udka z kurczaka. Smażyć ze wszystkich stron, aż będą gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy nogi kurczaka ostygną, zajmijmy się nadzieniem. Pokrój cebulę w ćwiartki pierścieni. Pokrój grzyby na średnie kawałki, aby były później odczuwalne w naczyniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tej samej patelni najpierw smażyć cebulę na złoty kolor, dosłownie kilka minut. Dodaj grzyby, dodaj sól i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Na koniec dodaj tymianek i wymieszaj. Tymianek można zastąpić dowolną przyprawą (taką jak curry).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe gotowane ziemniaki z masłem. Dodaj ciepłą śmietanę lub mleko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj tam również smażone grzyby z cebulą i tymiankiem. Mieszaj, aż składniki się połączą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj wstępnie rozmrożone ciasto wałkiem do warstwy o grubości około 4-5 mm, podziel na kwadraty 15x15 cm, uformuj małe ciasta ze skrawków, umieść na środku kwadratu. Z tego powodu dno worków nie zmoknie z nadzienia i nie pęknie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść nadzienie na środku około 2 łyżek. l.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż udko z kurczaka na wierzchu. Dociśnij boki nadzienia do nogi. Zawiąż brzegi ciasta paskami folii niezbyt ciasno.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kości podudzia są również przykryte folią, aby się nie poparzyły.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem bułką tartą i ułóż udka z kurczaka w cieście. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem, aby uzyskać rumiany kolor. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 stopni przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złote. Zawsze kieruj się swoim piekarnikiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij folię z gotowych nóg i możesz ją podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy