skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz włączyć piekarnik, aby podgrzać o 180-200 stopni.
wlej mleko do małego rondla, dodaj cukier. Postaw rondel na ogniu i na średnim ogniu zagotuj zawartość, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień do minimum.
dodaj wymaganą ilość masła do rondla z mlekiem i ciągle mieszając całkowicie rozpuść masło. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól zawartości ostygnąć.
do głębokiej miski wlej zawartość garnka (po ostygnięciu!). Dodaj żółtka do miski i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj śmietanę, sól i dokładnie ubij mikserem na małych obrotach.
w osobnym pojemniku przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wanilię i dobrze wymieszać wszystkie suche produkty razem.
wlej masę mleka, cukru, masła, śmietany i jajek do pojemnika z mąką. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
przykryj ciasto czystym ręcznikiem, aby nie wyschło i odstaw na 20 minut. Następnie przenieś ciasto do lodówki, aby schłodzić przez kolejne pół godziny.
wypoczęte ciasto wyjąć z lodówki. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1-2 cm.
wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub po prostu posmaruj masłem lub margaryną. Ułóż ciasta na przygotowanym arkuszu do pieczenia i przebij każde ciasto widelcem. Włóż ciasta do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Najważniejsze, aby nie wysuszyć ciast mlecznych!
gdy tylko ciasta mleczne będą gotowe, należy je lekko ostygnąć i można je podawać. Smakują miękko i delikatnie i doskonale harmonizują z herbatą lub kawą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g