delikatne ciasta mleczne o smaku waniliowym

Miękkie ciasta pochodzą z dzieciństwa, które rozpływają się w ustach. Delikatne ciasta mleczne zasługują na swoją nazwę: naprawdę okazują się najdelikatniejsze, miękkie, lekko wilgotne w środku. Z pewnością wiele takich ciast wywoła nostalgiczne wspomnienia - wcześniej matki i babcie często używały tego przepisu, aby zadowolić swoich bliskich. Ciasta najlepiej podawać z ciepłym mlekiem i kakao, dobrze sprawdza się również gorąca czekolada lub aromatyczna herbata.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 68 % 46 g
345 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

przede wszystkim musisz włączyć piekarnik, aby podgrzać o 180-200 stopni.

wlej mleko do małego rondla, dodaj cukier. Postaw rondel na ogniu i na średnim ogniu zagotuj zawartość, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień do minimum.

dodaj wymaganą ilość masła do rondla z mlekiem i ciągle mieszając całkowicie rozpuść masło. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól zawartości ostygnąć.

do głębokiej miski wlej zawartość garnka (po ostygnięciu!). Dodaj żółtka do miski i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj śmietanę, sól i dokładnie ubij mikserem na małych obrotach.

w osobnym pojemniku przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wanilię i dobrze wymieszać wszystkie suche produkty razem.

wlej masę mleka, cukru, masła, śmietany i jajek do pojemnika z mąką. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.

przykryj ciasto czystym ręcznikiem, aby nie wyschło i odstaw na 20 minut. Następnie przenieś ciasto do lodówki, aby schłodzić przez kolejne pół godziny.

wypoczęte ciasto wyjąć z lodówki. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1-2 cm.

wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub po prostu posmaruj masłem lub margaryną. Ułóż ciasta na przygotowanym arkuszu do pieczenia i przebij każde ciasto widelcem. Włóż ciasta do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Najważniejsze, aby nie wysuszyć ciast mlecznych!

gdy tylko ciasta mleczne będą gotowe, należy je lekko ostygnąć i można je podawać. Smakują miękko i delikatnie i doskonale harmonizują z herbatą lub kawą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy