skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.
2. Umyj zieloną cebulę pod bieżącą wodą,a następnie rozłóż ją na warstwie ręczników papierowych, osusz serwetkami. Gdy cebula trochę wyschnie, połóż ją na desce do krojenia i drobno posiekaj.
3. Przygotowujemy formę do pieczenia. Każda forma do babeczek lub muffinek wystarczy. Zwykle ta forma ma osiem wgłębień-tyle będziemy gotować jajecznicę. Smarujemy go olejem kokosowym (lub innym olejem roślinnym), niewielką ilością. używamy pędzla do gotowania.
4. W przygotowanej formie wkładamy boczek do wgłębień, kładziemy go pionowo wzdłuż ścian, zwijamy w kółko, to znaczy, jakbyśmy tworzyli kubek z boczku.
5. Dokładnie umyj jaja kurze, wytrzyj ręcznikiem papierowym i rozbij w misce o odpowiedniej wielkości. Lekko ubij je widelcem lub trzepaczką.
6. Trzy sery na tarce i dodaj do miski z ubitymi jajkami, tam też wysyłamy wcześniej posiekaną zieloną cebulę, a także sól i czarny pieprz. Jeszcze raz wymieszaj widelcem lub trzepaczką.
7. Wlać mieszaninę jajek do foremek, bezpośrednio do kubków z boczku. Wgłębienia w kształcie powinny być wypełnione tuż pod krawędzią. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie).
8. Wkładamy formę z przyszłymi jajecznicami do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury przez 15 minut. Czas pieczenia może zająć trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od rodzaju piekarnika. Jajecznica powinna przestać być płynna, powinna stać się pięknym złotym kolorem.
9. Wyjmij formę z gotowymi jajecznicami z piekarnika, pozwól gotowemu naczyniu nieco ostygnąć. Podajemy je do stołu w ciepłej formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g