pieczona jajecznica w boczku

Śniadanie o niskiej zawartości węglowodanów doda energii na cały dzień! Jajecznica pieczona w boczku to oryginalny sposób na przygotowanie jajecznicy na śniadanie. Ta metoda urozmaici menu, zaskoczy i zachwyci bliskich. Zaletą przepisu jest to, że danie nie zawiera węglowodanów i glutenu. Kolejnym plusem jest wygoda. Takie porcje jajecznicy można łatwo zabrać ze sobą w podróż lub do pracy (szkoły) jako zdrową i satysfakcjonującą przekąskę.
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
232 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.

2. Umyj zieloną cebulę pod bieżącą wodą,a następnie rozłóż ją na warstwie ręczników papierowych, osusz serwetkami. Gdy cebula trochę wyschnie, połóż ją na desce do krojenia i drobno posiekaj.

3. Przygotowujemy formę do pieczenia. Każda forma do babeczek lub muffinek wystarczy. Zwykle ta forma ma osiem wgłębień-tyle będziemy gotować jajecznicę. Smarujemy go olejem kokosowym (lub innym olejem roślinnym), niewielką ilością. używamy pędzla do gotowania.

4. W przygotowanej formie wkładamy boczek do wgłębień, kładziemy go pionowo wzdłuż ścian, zwijamy w kółko, to znaczy, jakbyśmy tworzyli kubek z boczku.

5. Dokładnie umyj jaja kurze, wytrzyj ręcznikiem papierowym i rozbij w misce o odpowiedniej wielkości. Lekko ubij je widelcem lub trzepaczką.

6. Trzy sery na tarce i dodaj do miski z ubitymi jajkami, tam też wysyłamy wcześniej posiekaną zieloną cebulę, a także sól i czarny pieprz. Jeszcze raz wymieszaj widelcem lub trzepaczką.

7. Wlać mieszaninę jajek do foremek, bezpośrednio do kubków z boczku. Wgłębienia w kształcie powinny być wypełnione tuż pod krawędzią. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie).

8. Wkładamy formę z przyszłymi jajecznicami do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury przez 15 minut. Czas pieczenia może zająć trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od rodzaju piekarnika. Jajecznica powinna przestać być płynna, powinna stać się pięknym złotym kolorem.

9. Wyjmij formę z gotowymi jajecznicami z piekarnika, pozwól gotowemu naczyniu nieco ostygnąć. Podajemy je do stołu w ciepłej formie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy