skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Włóż masło do miski, dodaj cukier i szczyptę kardamonu.
Krok 2:

Ubij mikserem.
Krok 3:

Dodaj jajko kurze.
Krok 4:

Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 5:

Dodaj mąkę przesianą przez sito w częściach, szczyptę soli, pół łyżeczki sody i dokładnie wymieszaj.
Krok 6:

Dobrze zagniatamy powstałe ciasto.
Krok 7:

Wkładamy do torby i do lodówki na godzinę.
Krok 8:

Wyjmij ciasto z lodówki i dokładnie ugniataj rękami.
Krok 9:

Podziel powstałe ciasto na dwie części.
Krok 10:

Ciasto rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na cienkie ciasta i wykonujemy półfabrykaty do ciastek za pomocą foremek.
Krok 11:

Wstępnie zanurzamy formy w mące. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 12:

Kładziemy półfabrykaty naszych ciastek na pergaminie na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Krok 13:

Aby przygotować lukier cukrowy, włóż do miski jedno białko kurczaka, 200 gr. cukier puder, który przesiujemy przez sito.
Krok 14:

Dodaj 0,5 herbaty. l. skrobia, 1 herbata. l. sok z cytryny i dobrze ubij mikserem. Powstały lukier dzieli się na dwie części.
Krok 15:

Dodaj trochę wody i wymieszaj do konsystencji gęstej śmietany lukier, którego użyjemy do obrysowania konturu naszych ciasteczek.
Krok 16:

Dodaj jedną kroplę barwnika spożywczego do glazury i dobrze wymieszaj, włóż do torby cukierniczej.
Krok 17:

Obrysuj ciasteczka lukrem wzdłuż konturu.
Krok 18:

Dodaj trochę wody do drugiej części glazury, której użyjemy do wypełnienia ciasteczek, wymieszaj i zrób trochę cieńszy niż pierwszy. Rozłóż lukier w torbie cukierniczej i rozprowadź go na wątrobie, wykonując różne plamy wykałaczką.
świąteczne ciasteczka z niesamowitym lukrem! Dorośli dają bajkę i zachwycają dzieci przy stole! W tym samym czasie bardzo, bardzo proste przygotowanie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g


