skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 180 stopni.
wyjmij z lodówki wcześniej odpowiednią ilość masła (można zastąpić margaryną). Do ciasta będzie potrzebować miękkiej konsystencji.
w misce rozbij jajko kurze i ubij je trzepaczką lub mikserem. Następnie dodaj cukier i ponownie ubij, aż utworzy się puszysta, gęsta piana i aż cukier całkowicie się rozpuści.
przesiać całą wymaganą objętość mąki do głębokiej miski, dodać do niej proszek do pieczenia. Odbywa się to tak, że ciasta są miękkie i bujne. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aby równomiernie rozprowadzić proszek do pieczenia.
miękkie masło przełożyć do miski z mąką dokładnie zmielić suchymi składnikami. Powinieneś uzyskać miękkie i elastyczne okruchy.
ubite jajko z cukrem wlać do miski z kruszonką śmietankową. Tam dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj zawartość miski i zagnieść miękkie, puszyste ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wyślij do lodówki na półtorej godziny-powinno odpocząć.
posyp stół mąką, wyjmij wypoczęte ciasto i w razie potrzeby wymieszaj, dodając trochę mąki. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na warstwę o dowolnym kształcie o grubości 1-2 cm za pomocą foremek do ciastek lub babeczek (możesz użyć szklanki) Wytnij ciasta tego samego rozmiaru.
wlej trochę cukru do płaskiego talerza i zanurz każde ciasto na talerzu.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub posmaruj masłem lub margaryną i ułóż wszystkie ciasta cukrem do góry. Umieść blachę do pieczenia z ciastami w rozgrzanym piekarniku na 20-25 minut. Gdy tylko ciasta się zrumienią, możesz wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika.
niech ciasta trochę ostygną, przełóż na piękne danie i możesz je podać. Ciasta mleczne najlepiej podawać ze śmietaną z produktami mlecznymi-mlekiem, sfermentowanym mlekiem, kefirem lub kakao.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g