nadziewana cukinia

bardzo smaczne i aromatyczne! Przepyszne danie na rodzinny obiad! Nadziewana cukinia jest pyszna, pachnąca, sycąca i kusząca. Wszystkie składniki na miejscu, wszystko harmonijnie. Danie należy podawać z zapałem i upałem, ale duży plus-nadziewaną cukinię można schłodzić, a następnie szczelnie owinąć folią spożywczą i zamrozić. W ten sposób w przyszłości będzie można szybko przygotować pyszny obiad-pozostaje tylko rozmrozić i podgrzać cukinię z nadzieniem.
EllishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 32 % 6 g
120 kcal
IG: 33 / 33 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przygotowanie tego prostego i pięknego dania nie jest trudne. Na początek przygotujemy składniki:

- obierz cebulę z łuski, spłucz ją pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie drobno posiekaj;

- myjemy paprykę, wycinamy łodygę, obieramy nasiona, a następnie drobno kroimy ją jak cebulę. Robimy to również z papryczką chili, używając rękawiczek, aby się nie poparzyć;

- rozbij jajko do miski i ubij widelcem;

- myjemy, suszymy i grubo kroimy pomidory;

- cukinię myjemy, suszymy i kroimy na połówki wzdłuż, kroimy nożem lub usuwamy nasiona łyżką;

- trzy sery na tarce, przełożyć do osobnej filiżanki i na razie odłożyć na bok.

teraz przejdź bezpośrednio do gotowania:

1. W dużej misce rozprowadzamy mięso mielone, a następnie dodajemy do niego posiekaną cebulę, paprykę i paprykę chili, miękką bułkę tartą. Wlej tam wstrząśnięte jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.

2. W tej samej misce wlej przyprawy i zioła: suszoną natkę pietruszki, suszoną bazylię, włoskie zioła, sól, czarny pieprz. Ponownie wszystko dobrze mieszamy, następnie dodajemy sos pomidorowy (200 g) i ponownie mieszamy.

3. Rozłóż pokrojone pomidory na pozostałych składnikach, wszystko ponownie wymieszaj.

4. Połówki cukinii nadziewamy uzyskanym mięsem mielonym i układamy w naczyniu do pieczenia o odpowiedniej wielkości, wysmarowanym olejem roślinnym. Rozłóż pozostały sos pomidorowy na cukinii, wlej wodę do formy.

5. Formę z cukinią wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut. Cukinia powinna w tym czasie stać się miękka.

6. Posyp cukinię startym serem i trzymaj w piekarniku przez kolejną minutę, a następnie wyjmij formę z piekarnika, włóż cukinię do porcjowanych talerzy i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal / 100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal / 100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy