skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego prostego i pięknego dania nie jest trudne. Na początek przygotujemy składniki:
- obierz cebulę z łuski, spłucz ją pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie drobno posiekaj;
- myjemy paprykę, wycinamy łodygę, obieramy nasiona, a następnie drobno kroimy ją jak cebulę. Robimy to również z papryczką chili, używając rękawiczek, aby się nie poparzyć;
- rozbij jajko do miski i ubij widelcem;
- myjemy, suszymy i grubo kroimy pomidory;
- cukinię myjemy, suszymy i kroimy na połówki wzdłuż, kroimy nożem lub usuwamy nasiona łyżką;
- trzy sery na tarce, przełożyć do osobnej filiżanki i na razie odłożyć na bok.
teraz przejdź bezpośrednio do gotowania:
1. W dużej misce rozprowadzamy mięso mielone, a następnie dodajemy do niego posiekaną cebulę, paprykę i paprykę chili, miękką bułkę tartą. Wlej tam wstrząśnięte jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.
2. W tej samej misce wlej przyprawy i zioła: suszoną natkę pietruszki, suszoną bazylię, włoskie zioła, sól, czarny pieprz. Ponownie wszystko dobrze mieszamy, następnie dodajemy sos pomidorowy (200 g) i ponownie mieszamy.
3. Rozłóż pokrojone pomidory na pozostałych składnikach, wszystko ponownie wymieszaj.
4. Połówki cukinii nadziewamy uzyskanym mięsem mielonym i układamy w naczyniu do pieczenia o odpowiedniej wielkości, wysmarowanym olejem roślinnym. Rozłóż pozostały sos pomidorowy na cukinii, wlej wodę do formy.
5. Formę z cukinią wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut. Cukinia powinna w tym czasie stać się miękka.
6. Posyp cukinię startym serem i trzymaj w piekarniku przez kolejną minutę, a następnie wyjmij formę z piekarnika, włóż cukinię do porcjowanych talerzy i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal / 100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal / 100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g