skład / składniki
metoda gotowania
masło jest wstępnie wyjmowane z lodówki. Miękkie masło, olej roślinny i cukier umieszczamy w pojemniku do ubijania i ubijamy do uzyskania gładkości. Dodaj cukier waniliowy i skrobię i ponownie ubij. Mąkę dodajemy etapami po pół szklanki, najpierw mieszamy mikserem, następnie rękami i zagniatamy elastyczne ciasto, które nie powinno przyklejać się do rąk. Ciasto, podobnie jak przyszłe ciasteczka, okazuje się kruche, więc wkładamy je do torby i wysyłamy do zamrażarki na 15 minut. Ten etap gotowania ciastek można pominąć i natychmiast zrobić ciasteczka, ale po zamrażarce znacznie łatwiej jest pracować z ciastem, nie kruszy się tak bardzo. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na desce, uprzednio zmielonej mąką, i wycinamy ciasteczka kształtem lub szklanką. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gotowe ciasteczka usuwamy z papieru i posypujemy cukrem pudrem przez sitko.
kruche, chrupiące ciasteczka topniejącego śniegu są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g