Bajkowa bułka z kłodą

Przygotuj piękną bułkę na świąteczny stół! Szybkie gotowanie, bardzo nietypowe, służy jako dekoracja stołu, bardzo smaczne
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 60 % 36 g
326 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z 4 jajami oddziel białko od żółtka. Do żółtek dodaj szczyptę soli i 10 gramów cukru. Ubij mikserem na bujną, jasną masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ubitych żółtek stopniowo wlewaj 50 mililitrów oleju roślinnego, dobrze mieszając mikserem. Dodaj 65 mililitrów mleka i przesiewaj 80 gramów mąki przez drobne sito. Więc wymieszaj. Ubitą masę odstawimy na bok i zajmiemy się białkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    4 białka ubić na puszystą białą masę i nie przestając bić, stopniowo wprowadzamy 50 gramów cukru. Pokonaj proteiny do stabilnych szczytów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubite białka mieszamy w 2-3 dawkach do masy żółtkowej, delikatnie mieszając szpatułką. Doprowadzić do jednorodnego stanu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej bujną masę na blachę do pieczenia o średnicy 30 na 40 centymetrów wyłożony pergaminem. Rozłóż ciasto na całej blasze do pieczenia. Biszkopt wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy biszkopt przykrywamy pergaminem, odwróć i oddziel papier, na którym upiekliśmy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwijamy biszkopt w rolkę, razem z pergaminem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwiń schłodzony biszkopt i posmaruj dżemem morelowym na całej powierzchni. Użyłam 200 gramów dżemu morelowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przekręć biszkopt w bułkę. Odetnij krawędzie rolki po obu stronach, około 2-2, 5 centymetra. Gotową rolkę przenosimy na talerz i weźmy krem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    200 gramów gotowanego skondensowanego mleka dodaj do 100 gramów masła i wymieszaj mikserem, aż będzie gładka. Polecam użyć skondensowanego mleka "Rogaczewskiego", dla bogatszego smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrywamy miejsca, w których będziemy mieli węzły i mocujemy skrawki do naszej rolki, mocując nie równą stroną! Na wierzchu posmaruj kremem imitującym korę drzewa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bajecznie smaczna i niezwykle piękna bułka jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy