skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z 4 jajami oddziel białko od żółtka. Do żółtek dodaj szczyptę soli i 10 gramów cukru. Ubij mikserem na bujną, jasną masę.
Krok 2:
Do ubitych żółtek stopniowo wlewaj 50 mililitrów oleju roślinnego, dobrze mieszając mikserem. Dodaj 65 mililitrów mleka i przesiewaj 80 gramów mąki przez drobne sito. Więc wymieszaj. Ubitą masę odstawimy na bok i zajmiemy się białkami.
Krok 3:
4 białka ubić na puszystą białą masę i nie przestając bić, stopniowo wprowadzamy 50 gramów cukru. Pokonaj proteiny do stabilnych szczytów.
Krok 4:
Ubite białka mieszamy w 2-3 dawkach do masy żółtkowej, delikatnie mieszając szpatułką. Doprowadzić do jednorodnego stanu.
Krok 5:
Wlej bujną masę na blachę do pieczenia o średnicy 30 na 40 centymetrów wyłożony pergaminem. Rozłóż ciasto na całej blasze do pieczenia. Biszkopt wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz przez 15 minut.
Krok 6:
Gotowy biszkopt przykrywamy pergaminem, odwróć i oddziel papier, na którym upiekliśmy.
Krok 7:
Zwijamy biszkopt w rolkę, razem z pergaminem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8:
Rozwiń schłodzony biszkopt i posmaruj dżemem morelowym na całej powierzchni. Użyłam 200 gramów dżemu morelowego.
Krok 9:
Przekręć biszkopt w bułkę. Odetnij krawędzie rolki po obu stronach, około 2-2, 5 centymetra. Gotową rolkę przenosimy na talerz i weźmy krem.
Krok 10:
200 gramów gotowanego skondensowanego mleka dodaj do 100 gramów masła i wymieszaj mikserem, aż będzie gładka. Polecam użyć skondensowanego mleka "Rogaczewskiego", dla bogatszego smaku.
Krok 11:
Pokrywamy miejsca, w których będziemy mieli węzły i mocujemy skrawki do naszej rolki, mocując nie równą stroną! Na wierzchu posmaruj kremem imitującym korę drzewa.
Krok 12:
Bajecznie smaczna i niezwykle piękna bułka jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g