skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem trzepaczką na złoty kolor.
Krok 3:
Dodaj stopione masło i wymieszaj.
Krok 4:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do płynnych składników. Dobrze zagnieść ciasto.
Krok 5:
Podziel ciasto na 2 równe części. W jednej części dodaj proszek kakaowy. Mieszaj przez około 3 minuty. Na tym etapie możesz już włączyć piekarnik do ogrzewania do 180 stopni.
Krok 6:
Przygotuj formę do pieczenia ciasta-posmaruj spód i boki formy olejem roślinnym . Nałóż ciasto na środek łyżką stołową, naprzemiennie łyżką światła z łyżką czekolady.
Krok 7:
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 gr.30-30 minut. Nie zapomnij sprawdzić gotowości drewnianym szpikulcem lub zapałką, powinien pozostać suchy.
Krok 8:
Podczas pieczenia babeczki przygotuj gorącą czekoladę. Połam czekoladę na kawałki. Umieść garnek z mlekiem w łaźni wodnej. Podgrzej mleko, a następnie stopniowo dodawaj czekoladę, ciągle mieszając.
Krok 9:
Niech czekolada się rozpuści. Dodaj sól i wymieszaj. Sól podkreśli smak czekolady. Napój jest gotowy.
Krok 10:
Wyjmij marmurkową babeczkę z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut.
Krok 11:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g