ciastka na kefirze

szybko, łatwo i oszczędnie na herbatę? Ten przepis jest dla ciebie! Ciasta na kefirze to świetna okazja, aby odpocząć i napić się herbaty. Lub zimnego mleka w upalny letni dzień. Lub kakao z dziećmi. Albo idź i poczęstuj sąsiadów. Najważniejsze jest, aby je ugotować. A tam już zdecyduj, co dalej.
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 81 % 50 g
273 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne na receptę. Jajka i kefir dla lepszego mieszania powinny mieć temperaturę pokojową, wstępnie zmiękczyć masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do miski. Dodaj masło w częściach, mieszając trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj cukier i masło, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż jajka do powstałej masy za pomocą trzepaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka masą cukrowo-maślaną, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź około 1/3 mąki, wymieszaj z sodą, wanilią i solą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz powstałą mieszaninę mąki z masą olejowo-jajeczną. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kefir i mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stopniowo wprowadzaj pozostałą mąkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ręcznie zagnieść ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj powstałe ciasto na warstwę o grubości co najmniej 1 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą formy Wytnij ciasta (możesz użyć szklanki lub filiżanki).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż ciasta na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni, zapobiegając tworzeniu się rumianej skorupy. Jest to konieczne, aby ciasta pozostały miękkie.

jak gotować ciasta mleczne na kefirze w domu? Podzielę się z wami bardzo smacznym i prostym przepisem, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w naszej rodzinie. Ciasto jest bardzo delikatne. Ciasta piecze się bardzo prosto i szybko. Gotowe ciasta są przechowywane w pojemniku lub torbie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy