skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne na receptę. Jajka i kefir dla lepszego mieszania powinny mieć temperaturę pokojową, wstępnie zmiękczyć masło.
Krok 2:
Wlej cukier do miski. Dodaj masło w częściach, mieszając trzepaczką.
Krok 3:
Wymieszaj cukier i masło, aż będą gładkie.
Krok 4:
Włóż jajka do powstałej masy za pomocą trzepaczki.
Krok 5:
Ubij jajka masą cukrowo-maślaną, aż będą gładkie.
Krok 6:
Weź około 1/3 mąki, wymieszaj z sodą, wanilią i solą.
Krok 7:
Połącz powstałą mieszaninę mąki z masą olejowo-jajeczną. Wymieszać.
Krok 8:
Dodaj kefir i mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Stopniowo wprowadzaj pozostałą mąkę.
Krok 10:
Ręcznie zagnieść ciasto.
Krok 11:
Rozwałkuj powstałe ciasto na warstwę o grubości co najmniej 1 cm.
Krok 12:
Za pomocą formy Wytnij ciasta (możesz użyć szklanki lub filiżanki).
Krok 13:
Ułóż ciasta na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Krok 14:
Piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni, zapobiegając tworzeniu się rumianej skorupy. Jest to konieczne, aby ciasta pozostały miękkie.
jak gotować ciasta mleczne na kefirze w domu? Podzielę się z wami bardzo smacznym i prostym przepisem, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w naszej rodzinie. Ciasto jest bardzo delikatne. Ciasta piecze się bardzo prosto i szybko. Gotowe ciasta są przechowywane w pojemniku lub torbie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g