mrożone ciasto żurawinowe

lekka, przewiewna szarlotka z żurawiną. Całkowicie łatwe do zrobienia ciasto z jabłkami i żurawiną. Jest łatwo przygotowywany z dostępnych produktów. To ciasto doskonale łączy słodycz ciasta, soczystość jabłek i kwaśny smak żurawiny. Harmonijne zwiewne ciasto będzie częstym gościem na twoim stole. Ponadto jego piękny wygląd pozwoli Ci zaoferować go gościom. Przepis jest idealny dla początkujących gospodyń domowych.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 65 % 34 g
275 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić szarlotkę z mrożoną żurawiną, musisz przygotować określone składniki. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej w trybie "rozmrażania", ostudź. Jajka najpierw wyjmij z lodówki. Jabłko średniej wielkości. Wcześniej wyjmij żurawinę z zamrażarki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz żurawinę, wybierz śmieci (jeśli są dostępne) i liście, pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Lepiej spuścić uwolniony płyn.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, wzbogacając ją tlenem, aby uzyskać ciasto powietrzne, wymieszaj w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i wanilią, możesz użyć cukru waniliowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajka do głębokiego naczynia, dodaj cukier i ubij wszystko razem mikserem lub ręczną trzepaczką (do spienienia, około pięciu minut).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj stopione i schłodzone masło, mleko, nie przestając ubijać. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Otrzymasz elastyczne ciasto bez grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę papierem do pieczenia. Używam dzielonej formy o średnicy dziewiętnastu centymetrów. Wlej ciasto do formy, spłaszczając szpatułką, aby równomiernie wypełniło formę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i obierz jabłka. Wydrąż, pokrój w kliny i ułóż w kółko, lekko wciskając w ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż rozmrożoną jagodę równomiernie na cieście. Posyp cukrem. W razie potrzeby można użyć brązowego cukru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Upiec szarlotkę z mrożoną żurawiną w rozgrzanej do 180 gr. piekarnik 40-45 minut. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem-jeśli wyjdzie suchy ze środka ciasta, ciasto jest gotowe. Podczas serwowania posyp gotowe ciasto (opcjonalnie) cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy