skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić szarlotkę z mrożoną żurawiną, musisz przygotować określone składniki. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej w trybie "rozmrażania", ostudź. Jajka najpierw wyjmij z lodówki. Jabłko średniej wielkości. Wcześniej wyjmij żurawinę z zamrażarki.
Krok 2:
Spłucz żurawinę, wybierz śmieci (jeśli są dostępne) i liście, pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Lepiej spuścić uwolniony płyn.
Krok 3:
Przesiej mąkę, wzbogacając ją tlenem, aby uzyskać ciasto powietrzne, wymieszaj w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i wanilią, możesz użyć cukru waniliowego.
Krok 4:
Rozbij jajka do głębokiego naczynia, dodaj cukier i ubij wszystko razem mikserem lub ręczną trzepaczką (do spienienia, około pięciu minut).
Krok 5:
Dodaj stopione i schłodzone masło, mleko, nie przestając ubijać. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Otrzymasz elastyczne ciasto bez grudek.
Krok 6:
Przykryj formę papierem do pieczenia. Używam dzielonej formy o średnicy dziewiętnastu centymetrów. Wlej ciasto do formy, spłaszczając szpatułką, aby równomiernie wypełniło formę.
Krok 7:
Umyj i obierz jabłka. Wydrąż, pokrój w kliny i ułóż w kółko, lekko wciskając w ciasto.
Krok 8:
Rozłóż rozmrożoną jagodę równomiernie na cieście. Posyp cukrem. W razie potrzeby można użyć brązowego cukru.
Krok 9:
Upiec szarlotkę z mrożoną żurawiną w rozgrzanej do 180 gr. piekarnik 40-45 minut. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem-jeśli wyjdzie suchy ze środka ciasta, ciasto jest gotowe. Podczas serwowania posyp gotowe ciasto (opcjonalnie) cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g