skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować łososia z krewetkami pieczonymi w piekarniku, potrzebujemy: steki z łososia( lub filety bez kości); krewetki (mam mieszankę dużych i średnich) śmietana (o zawartości tłuszczu 20%); czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Krewetki rozmrozić i obrać z głowy skorupy. Miałem różne krewetki - duże były już obrane - tylko ogony zostały usunięte, a średnie musiały zostać całkowicie oczyszczone. Aby nie tracić czasu na obieranie krewetek - lepiej kupić już obrane. Wystarczy je po prostu rozmrozić w lodówce i to wszystko.
Krok 3:
Umyj rybę, osusz, obierz, usuń płetwy. Pokrój rybę na steki lub, jeśli masz filety, pokrój na porcje. Ułóż steki rybne w naczyniu do pieczenia w jednej warstwie.
Krok 4:
Posyp łososia przygotowanymi krewetkami.
Krok 5:
Polej wszystko śmietaną. W tym przepisie stosuje się śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, ale możesz wziąć więcej tłuszczu.
Krok 6:
Sól i pieprz ryby i krewetki. Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Krok 7:
Możesz podawać rybę z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Jego mięso zawiera wiele witamin i minerałów: wapń, potas, sód, magnez, fosfor, cynk, jod, fluor, witaminy D, A I B. łosoś atlantycki jest bardzo bogaty w białko i jest bardziej kaloryczny niż biała ryba. Łosoś zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega - 3, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Te nienasycone tłuszcze są niezwykle korzystne. Olej rybny z łososia obniża poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie tej ryby poprawia wzrok i zwiększa odporność, zmniejsza ryzyko zakrzepicy.
łosoś i wszystkie inne czerwone ryby nazywane są "rybami dla umysłu": zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla naszego organizmu, zwiększają IQ, znacznie zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i poprawiają nastrój.
dwa przysmaki w jednym naczyniu-krewetki i czerwona ryba-dla prawdziwych smakoszy. Prawdziwe święto ryb, skąpane w delikatnej śmietanie, która jest nasycona sokami rybnymi. Do tego dania nadaje się każdy dodatek - od gotowanych ziemniaków po makaron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Gotowany łosoś - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g