skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić drożdżowe bułeczki cynamonowe? Przygotuj i odmierz żywność. W przypadku ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę należy przesiać, dzięki czemu pieczenie będzie bardziej przewiewne. Drożdże, których używam, są suche, szybko działające. Cukier do nadzienia biorę trzcinowy, brązowy, nadaje wypiekom karmelowy smak. ale możesz wziąć zwykły.
Krok 2:
Najpierw robimy ciasto. Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące, w przeciwnym razie drożdże - żywe organizmy - mogą umrzeć. Podgrzewam w kadzi na kuchence, dotykając palcem, gdy mleko jest przyjemnie ciepłe, wyłączam ogrzewanie. W rozgrzanym mleku wkładam drożdże, cukier i sól, mieszam. Zostawiam na pięć minut.
Krok 3:
Następnie do mleka wkładam trzy łyżki mąki i mieszam trzepaczką. To przyszłe ciasto, należy je pozostawić w ciepłym miejscu na dwadzieścia minut. Przykryj miskę ręcznikiem i trzymaj z dala od przeciągów. Zimą można umieścić bliżej akumulatora, gdy nie ma ogrzewania, wkładam go do piekarnika, wyłączony! Podczas gdy ciasto rośnie, musisz stopić masło. Możesz na kuchence na małym ogniu, możesz w kuchence mikrofalowej.
Krok 4:
W ten sposób powstaje i bulgocze właściwe ciasto. Jeśli tak się nie stało, oznacza to, że coś jest nie tak z drożdżami, weź inne, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
Krok 5:
Dodaj stopione masło do ciasta. To nie powinno być gorące! mieszać. Teraz zaczynamy dodawać mąkę do ciasta partiami, mieszając najpierw łyżką, a następnie ręką. Dobrze ugniatamy. Mąka może nie być wszystkim. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie lepkie. Jeśli przesuniesz mąkę, pieczenie będzie trudne. Z tym ciastem bardzo mi się podobało, szybko się zagniatało i stało się gładkie.
Krok 6:
Posyp ciasto mąką.
Krok 7:
Przykryj ręcznikiem i pozostaw do podniesienia w ciepłym miejscu.
Krok 8:
Po godzinie ciasto podwoiło się.
Krok 9:
Na posypanej mąką desce rozwałkuj ciasto na duży prostokąt o grubości około pięciu milimetrów.
Krok 10:
To masło, które trafia do nadzienia, również topi się i chłodzi. Posmaruj nim ciasto i posyp mieszanką cynamonu i cukru. Zwijamy się w rolkę po większej stronie prostokąta.
Krok 11:
Pokrój rolkę na kawałki. Zrób to bardzo ostrym nożem, aby kawałki się nie sklejały.
Krok 12:
Zdecydowałam się upiec bułki w jednej formie, można je ułożyć na blasze do pieczenia, to kwestia gustu. Formę należy nasmarować olejem. Na blasze do pieczenia użyj pergaminu. Ułóż puste miejsca, przykryj ręcznikiem i odstaw na dziesięć minut. Trochę się pomyliłem na tym etapie, zbyt ciasno ułożyłem bułki w formie, lepiej, jeśli jest między nimi odległość, będą rosły podczas pieczenia.
Krok 13:
Ubij jajko i posmaruj nim wierzch bułek.
Krok 14:
Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie rumiany. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na swojej technice.
gotowe bułeczki można ozdobić orzechami, polać rozpuszczoną czekoladą lub posmarować kremem z serka śmietankowego - wtedy otrzymasz synabonne znane wszystkim.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g