skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tęczowe ciasto z kremem w domu? Przygotuj jedzenie. Najpierw do przygotowania ciast. Masło wybierz najbardziej naturalne i wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, zgodne z GOST. Wyjmij wszystkie produkty z lodówki z wyprzedzeniem, powinny się rozgrzać, a masło dobrze zmięknie.
Krok 2:
Ponieważ ciasto składa się z 6 ciast o różnych kolorach, upieczemy je osobno. Na raz będzie można upiec tylko dwa ciasta. Dlatego radzę najpierw zagnieść połowę ciasta, upiec dwa ciasta, a następnie zagnieść drugą połowę i upiec 4 ciasta w dwóch krokach. W takim przypadku ciasto nie będzie stać zbyt długo. Jak zrobić ciasto? Ubij miękkie masło z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę. Nie przestając ubijać, dodawaj po jednym jajku.
Krok 3:
Dobrze zagnieść masę po każdym jajku. Wygodniej będzie dodać jajka, rozbijając je wcześniej w osobnej filiżance.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Weź połowę mąki i przesiej ją do mieszanki olejowo-jajecznej. Mieszaj mikserem na niskich obrotach. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej pozostałą połowę mąki do ciasta. I ponownie wymieszaj ciasto mikserem. Powinno być jednorodne, gęste ciasto.
Krok 6:
Za pomocą wagi podziel go na 3 równe części (ponieważ najpierw wyrabiamy połowę ciasta). Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego do każdej części. I dobrze wymieszaj ciasto szpatułką, uzyskując jednolity kolor.
Krok 7:
Weź kształty tego samego rozmiaru. Zrobiłem spód z folii i umieściłem je na blasze do pieczenia. Formy nie muszą być smarowane. Wlej do nich ciasto o różnych kolorach, rozprowadź szpatułką na dnie. Piecz ciasta przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia pierwszych dwóch ciast zacznij wyrabiać drugą połowę ciasta. Podobnie pomaluj pozostałe trzy ciasta. Upiecz je i jeden z pierwszej partii w dwóch seriach.
Krok 8:
Ostrożnie wyjmij gotowe ciasta z form i ostudź. Upiekłam je wcześniej, więc owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na noc. Ciasta schłodzone w ten sposób nie kruszą się.
Krok 9:
Krem do tęczowego ciasta możesz użyć dowolnego. Zrobię krem z twarogu. Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz ser śmietankowy, bez dodatków. Używaj masła najwyższej jakości i naturalnego, zgodnego z GOST, bez dodatków roślinnych. W kremie stosuje się cukier puder, ponieważ w przeciwieństwie do cukru nie będzie w nim odczuwalny.
Krok 10:
Wszystkie produkty kremowe powinny być ciepłe, w temperaturze pokojowej, a masło powinno stać się miękkie. Złóż je do miski i ubij mikserem na niskich obrotach, aż będą puszyste i gładkie. Na wszelki wypadek spróbuj kremu. Jeśli wydaje ci się mało słodyczy, dodaj więcej proszku.
Krok 11:
Złóż ciasto. Ułóż ciasta jeden na drugim w kolorach tęczy-najniższy jest fioletowy, a następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i górny czerwony. Każdą warstwę ciasta z kremem, jedna zajmuje około dwóch łyżek stołowych.
Krok 12:
Posmaruj również boki i górę ciasta. Włóż go na kilka godzin do lodówki w celu namoczenia i stabilizacji.
Krok 13:
Udekoruj gotowe ciasto kolorową posypką do ciasta i drażetkami, takimi jak M&ms lub Skeatles. Podawaj do stołu. Smacznego!
pomimo pozornej trudności w przygotowaniu, ciasto jest dość łatwe do przygotowania. Pieczenie ciast nie jest zbyt wygodne, ale to dlatego, że miałem tylko dwie formy. Jeśli jest więcej form, będzie zabawniej. Wydawało mi się, że na taką liczbę ciast okazało się mało kremu. Radzę zwiększyć go co najmniej 1,5 razy. Ciasta można namoczyć syropem cukrowym, ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g