kaczka z suszonymi śliwkami w piekarniku

Prawdziwa Królewska uczta na świątecznym stole! Ten przepis na pieczoną w piekarniku kaczkę z suszonymi śliwkami ma idealne proporcje nadzienia. Do smaku ptak okazuje się soczysty i pachnący. Na wierzchu pokryta jest różową apetyczną skórką.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 12 g
tłuszcze 56 % 27 g
węglowodany 19 % 9 g
324 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kaczkę ze śliwkami w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź kaczkę o wadze nie większej niż 1,8 kg. wskazane jest kupowanie schłodzonej, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Kaczka powinna być jasnoróżowa, o neutralnym zapachu. Jeśli weźmiesz drób, musi być młody (mniej niż rok), w przeciwnym razie nie nadaje się do pieczenia. Użyj naturalnego sosu sojowego fermentowanego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli kaczka jest zamrożona, rozmroź ją wcześniej. Zdejmij opakowanie i umieść je w pojemniku na dolnej półce lodówki na 12 godzin przed gotowaniem. Opłucz kaczkę pod bieżącą wodą, usuń wnętrzności i pióra, jeśli są obecne. Zalej tuszę ze wszystkich stron wrzącą wodą. Lepiej 2 razy. Jest to konieczne, aby pory się zamknęły, skóra nie pękła podczas pieczenia i stała się chrupiąca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj kaczkę na zewnątrz i wewnątrz solą i przyprawami. Pozostaw na 15-20 minut do namoczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz jabłka. Usuń kucyki, rdzeń i pokrój w średnie kostki. Aby usunąć olej, który przetwarza suszone owoce przed sprzedażą, zalej suszone śliwki ciepłą wodą o temperaturze około 70°C. Nie używaj wrzącej wody, ponieważ suszone śliwki się zagotują. Wymieszaj, aby woda dostała się do całej śmietany. Odcedź przez sito, aby nie pozostało zbyt dużo płynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotowanymi jabłkami i suszonymi śliwkami mocno napełnij kaczkę i zszyj brzuch nicią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś kaczkę tyłem do góry na blachę do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w trybie góra-dół na półce poniżej średniej w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 40 minutach Odwróć kaczkę do tyłu. Przykryj mocno przypieczone obszary folią-skrzydła i nogi. Piecz przez kolejne 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 40 minutach wyjmij kaczkę. Aby uzyskać piękną skórkę, posmaruj powierzchnię kaczki silikonową szczotką mieszanką miodu i sosu sojowego. Wstaw do piekarnika na kolejne 20-30 minut. Sprawdź gotowość kaczki po wyglądzie. Powinien być pieczony do jednolitego złotego koloru.

wygląd kaczki jest bardzo rumiany i piękny. Świetnie nadaje się na świąteczny stół. Podawaj kaczkę na gorąco, udekorowaną ziołami.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy