skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kaczkę ze śliwkami w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź kaczkę o wadze nie większej niż 1,8 kg. wskazane jest kupowanie schłodzonej, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Kaczka powinna być jasnoróżowa, o neutralnym zapachu. Jeśli weźmiesz drób, musi być młody (mniej niż rok), w przeciwnym razie nie nadaje się do pieczenia. Użyj naturalnego sosu sojowego fermentowanego.
Krok 2:
Jeśli kaczka jest zamrożona, rozmroź ją wcześniej. Zdejmij opakowanie i umieść je w pojemniku na dolnej półce lodówki na 12 godzin przed gotowaniem. Opłucz kaczkę pod bieżącą wodą, usuń wnętrzności i pióra, jeśli są obecne. Zalej tuszę ze wszystkich stron wrzącą wodą. Lepiej 2 razy. Jest to konieczne, aby pory się zamknęły, skóra nie pękła podczas pieczenia i stała się chrupiąca.
Krok 3:
Natrzyj kaczkę na zewnątrz i wewnątrz solą i przyprawami. Pozostaw na 15-20 minut do namoczenia.
Krok 4:
Umyj i osusz jabłka. Usuń kucyki, rdzeń i pokrój w średnie kostki. Aby usunąć olej, który przetwarza suszone owoce przed sprzedażą, zalej suszone śliwki ciepłą wodą o temperaturze około 70°C. Nie używaj wrzącej wody, ponieważ suszone śliwki się zagotują. Wymieszaj, aby woda dostała się do całej śmietany. Odcedź przez sito, aby nie pozostało zbyt dużo płynu.
Krok 5:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotowanymi jabłkami i suszonymi śliwkami mocno napełnij kaczkę i zszyj brzuch nicią.
Krok 6:
Przenieś kaczkę tyłem do góry na blachę do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w trybie góra-dół na półce poniżej średniej w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Krok 7:
Po 40 minutach Odwróć kaczkę do tyłu. Przykryj mocno przypieczone obszary folią-skrzydła i nogi. Piecz przez kolejne 40 minut.
Krok 8:
Po 40 minutach wyjmij kaczkę. Aby uzyskać piękną skórkę, posmaruj powierzchnię kaczki silikonową szczotką mieszanką miodu i sosu sojowego. Wstaw do piekarnika na kolejne 20-30 minut. Sprawdź gotowość kaczki po wyglądzie. Powinien być pieczony do jednolitego złotego koloru.
wygląd kaczki jest bardzo rumiany i piękny. Świetnie nadaje się na świąteczny stół. Podawaj kaczkę na gorąco, udekorowaną ziołami.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g