skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z serem z ciasta drożdżowego? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Możesz potrzebować więcej lub mniej soli, podobnie jak mąki. Jakiego sera najlepiej użyć do bułek? Zwykle biorę mozzarellę lub dowolny twardy ser. Robiłam bułeczki z ciasta z szynką. Możesz zrobić je ze zwykłego drożdży, bez wypełniaczy.
Krok 2:
Przygotuj ciasto, w tym celu połącz ciepłą wodę, suche drożdże i cukier w głębokim pojemniku. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny, sól i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Stopniowo zacznij wprowadzać przesianą mąkę. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. Ciasto powinno okazać się niezbyt gęste i lekko przylegające do dłoni.
Krok 6:
Zagnieść ciasto przez około 3x-5 minut. Nasmaruj głęboki pojemnik olejem roślinnym, włóż do niego ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 50 do 60 minut.
Krok 7:
Jeśli tak jak ja zdecydowałeś się zrobić ciekawsze bułeczki, przejdź do tego kroku. Jeśli nie, pomiń go i przejdź od razu do następnego kroku. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Zrób małe nacięcie w cieście i dodaj szynkę. Wszystko dobrze zagnieść, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Otrzymasz ciasto zmieszane z kawałkami szynki.
Krok 8:
Pokrój ser na małe kawałki.
Krok 9:
Podziel ciasto zmieszane z szynką (lub nie zmieszane-zależy od tego, które wybierzesz) na 12 identycznych kawałków.
Krok 10:
W każdym kawałku ciasta zrób płytkie nacięcie, Wyślij do niego ser.
Krok 11:
Ściśnij dobrze, aby ser znalazł się w Kolobok. Zrób to samo z całym ciastem i serem.
Krok 12:
Przykryj formę pergaminem i ułóż wszystkie kulki szwem w dół w niewielkiej odległości od siebie. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
Krok 13:
W tym czasie przygotuj jajko i mieszankę oleju roślinnego, czosnku i ziół do smarowania.
Krok 14:
Dobrze wstrząśnij jajkiem i wymieszaj olej, starty czosnek i zioła.
Krok 15:
Posmaruj bułeczki silikonowym pędzelkiem jajkiem.
Krok 16:
Wyślij do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut do pieczenia. Uwaga! Czas pieczenia i temepratura zależą tylko od piekarnika. Możesz potrzebować trochę więcej lub odwrotnie, trochę mniej czasu od określonego w przepisie! Po 15 minutach pieczenia posmarowałam połowę porcji jeszcze raz jajkiem i posypałam sezamem (można użyć siemienia lnianego). Następnie wysłałem bułki ponownie do piekarnika.
Krok 17:
Po wyjęciu blachy do pieczenia z piekarnika i posmarowaniu pozostałych bułek mieszanką czosnku i ziół. Przykryj gotowe wypieki ręcznikiem przez 10 minut.
Krok 18:
Dopóki ser nie ostygnie, bułeczki są cudownie pyszne!
smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g