bułeczki z serem drożdżowym

bardzo miękkie, przewiewne i niesamowicie smaczne! Bułki z serem z ciasta drożdżowego są łatwe i stosunkowo szybkie, nie potrzebujesz dużego wysiłku. Okazują się miękkie i bardzo apetyczne. Pyszne nawet na drugi dzień. A jak dzieci je lubią, koniecznie spróbuj!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 32 % 17 g
węglowodany 47 % 25 g
294 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z serem z ciasta drożdżowego? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Możesz potrzebować więcej lub mniej soli, podobnie jak mąki. Jakiego sera najlepiej użyć do bułek? Zwykle biorę mozzarellę lub dowolny twardy ser. Robiłam bułeczki z ciasta z szynką. Możesz zrobić je ze zwykłego drożdży, bez wypełniaczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto, w tym celu połącz ciepłą wodę, suche drożdże i cukier w głębokim pojemniku. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny, sól i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo zacznij wprowadzać przesianą mąkę. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. Ciasto powinno okazać się niezbyt gęste i lekko przylegające do dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto przez około 3x-5 minut. Nasmaruj głęboki pojemnik olejem roślinnym, włóż do niego ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 50 do 60 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli tak jak ja zdecydowałeś się zrobić ciekawsze bułeczki, przejdź do tego kroku. Jeśli nie, pomiń go i przejdź od razu do następnego kroku. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Zrób małe nacięcie w cieście i dodaj szynkę. Wszystko dobrze zagnieść, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Otrzymasz ciasto zmieszane z kawałkami szynki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ser na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto zmieszane z szynką (lub nie zmieszane-zależy od tego, które wybierzesz) na 12 identycznych kawałków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W każdym kawałku ciasta zrób płytkie nacięcie, Wyślij do niego ser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściśnij dobrze, aby ser znalazł się w Kolobok. Zrób to samo z całym ciastem i serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj formę pergaminem i ułóż wszystkie kulki szwem w dół w niewielkiej odległości od siebie. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W tym czasie przygotuj jajko i mieszankę oleju roślinnego, czosnku i ziół do smarowania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wstrząśnij jajkiem i wymieszaj olej, starty czosnek i zioła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj bułeczki silikonowym pędzelkiem jajkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyślij do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut do pieczenia. Uwaga! Czas pieczenia i temepratura zależą tylko od piekarnika. Możesz potrzebować trochę więcej lub odwrotnie, trochę mniej czasu od określonego w przepisie! Po 15 minutach pieczenia posmarowałam połowę porcji jeszcze raz jajkiem i posypałam sezamem (można użyć siemienia lnianego). Następnie wysłałem bułki ponownie do piekarnika.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po wyjęciu blachy do pieczenia z piekarnika i posmarowaniu pozostałych bułek mieszanką czosnku i ziół. Przykryj gotowe wypieki ręcznikiem przez 10 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dopóki ser nie ostygnie, bułeczki są cudownie pyszne!

smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy