skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec szyję wieprzową w folii w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik. Świeże ząbki czosnku można zastąpić 1 łyżką. l suchy czosnek. Zamiast szyi możesz ugotować dowolną inną część tuszy w jednym kawałku, na przykład szynkę lub carbonade, zgodnie z tym przepisem.
Krok 2:
Dokładnie opłucz szyję wieprzową i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Teraz przygotuj marynatę. W misce połącz sos sojowy, olej roślinny, ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, paprykę, chili, mielony czarny pieprz. Ubij wszystko widelcem, aż będzie gładkie. W razie potrzeby możesz uzupełnić lub zastąpić przyprawy według własnych upodobań.
Krok 4:
Polej szyję wieprzową marynatą i wstaw do lodówki na noc. Okresowo obracaj szyję, aby równomiernie marynowała się ze wszystkich stron.
Krok 5:
Wyjmij mięso z marynaty i przełóż na arkusz folii. Wskazane jest, aby wziąć nie pojedynczy, ale podwójny arkusz folii.
Krok 6:
Zawiń wieprzowinę w folię, unosząc krawędzie folii do góry, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia.
Krok 7:
Przenieś mięso w folii na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godzinę.
Krok 8:
Następnie rozwiń folię i piecz wieprzowinę przez kolejne około 30 minut w temperaturze 180°C, smarując marynatą, aż pojawi się złoty kolor. Przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie
Krok 9:
Przenieś gotowe mięso na półmisek i pokrój w plastry. Podawaj pieczoną szyję wieprzową ze świeżą sałatką warzywną i świeżymi ziołami. Smacznego!
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g