szyja wieprzowa w folii pieczona w piecu w kawałku

najsmaczniejsze mięso w aromatycznej marynacie sojowej! Pieczona w piekarniku szyjka wieprzowa to idealna opcja na dni powszednie i święta. Gotowanie mięsa jest bardzo proste, najważniejsze jest to, że jest dobrze nasycone marynatą. Pieczona wieprzowina może być podawana na ciepło lub na zimno.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 65 % 31 g
węglowodany 8 % 4 g
339 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec szyję wieprzową w folii w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik. Świeże ząbki czosnku można zastąpić 1 łyżką. l suchy czosnek. Zamiast szyi możesz ugotować dowolną inną część tuszy w jednym kawałku, na przykład szynkę lub carbonade, zgodnie z tym przepisem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz szyję wieprzową i osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj marynatę. W misce połącz sos sojowy, olej roślinny, ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, paprykę, chili, mielony czarny pieprz. Ubij wszystko widelcem, aż będzie gładkie. W razie potrzeby możesz uzupełnić lub zastąpić przyprawy według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej szyję wieprzową marynatą i wstaw do lodówki na noc. Okresowo obracaj szyję, aby równomiernie marynowała się ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij mięso z marynaty i przełóż na arkusz folii. Wskazane jest, aby wziąć nie pojedynczy, ale podwójny arkusz folii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń wieprzowinę w folię, unosząc krawędzie folii do góry, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś mięso w folii na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozwiń folię i piecz wieprzowinę przez kolejne około 30 minut w temperaturze 180°C, smarując marynatą, aż pojawi się złoty kolor. Przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe mięso na półmisek i pokrój w plastry. Podawaj pieczoną szyję wieprzową ze świeżą sałatką warzywną i świeżymi ziołami. Smacznego!

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy