udko z ryżem w piekarniku

posyp gotowe danie posiekanymi ziołami. Oprócz udek można użyć innych części kurczaka-fileta z kurczaka lub tylko podudzi, ud lub skrzydeł. Kurczaka można zastąpić dowolnym innym mięsem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 50 % 13 g
128 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować udka z ryżem w piekarniku, potrzebujemy: udka z kurczaka; ryż; marchew; ciepła woda; przyprawy do udek; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz ryż, zalej zimną wodą i pozostaw na 20 minut. Następnie spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami do udek i 1/2 łyżeczki soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż przyprawy na udkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ciepłej wodzie dodaj pozostałe 1/2 łyżeczki. sól i pieprz, mieszaj, aż sól się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz ryż z marchewką i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W naczyniu do pieczenia ułóż ryż i spłaszcz. Rozłóż nogi na wierzchu. Zalać wodą z przyprawami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 50 minut. Aby na udkach pojawiła się złota skorupa, możesz umieścić mięso do pieczenia bez folii przez około 20-25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udka z ryżem gotowe. Ułóż naczynie na talerzach. Smacznego!

każda gospodyni domowa z pewnością ma przyzwoite miejsce na łatwe do przygotowania potrawy w swoim kulinarnym notatniku. Takich jak ten-pieczone udka z kurczaka z ryżem w piekarniku. Aby przystawka była bardziej satysfakcjonująca, możesz dodać dodatkowe warzywa do ryżu. Na przykład mrożony zielony groszek, kukurydza, drobno posiekana papryka, czosnek i cebula.
lepiej wybrać ryż na parze do tego dania. Doskonale zachowuje swój kształt, okazuje się kruchy.
pod wieloma względami smak i aromat gotowego dania zależy od przypraw używanych do marynowania kurczaka. Moja mieszanka przypraw do udek składa się z papryki, kurkumy, kolendry, kuminy, imbiru, gałki muszkatołowej, soli.
danie z kategorii " dwa w jednym — - kurczak z ryżem w piekarniku przepis jest najsmaczniejszy i najbardziej praktyczny, ponieważ główny i dodatek jest natychmiast przygotowywany. Przyprawy i przyprawy nadają potrawie niepowtarzalny jasny smak, ale jednocześnie jedzenie nie jest ostre, ale bardzo aromatyczne.
W razie potrzeby można wstępnie usmażyć udka z kurczaka na patelni na oleju roślinnym. Zapewni to mięsu złotą złotą skórkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy