skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować udka z ryżem w piekarniku, potrzebujemy: udka z kurczaka; ryż; marchew; ciepła woda; przyprawy do udek; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Dokładnie spłucz ryż, zalej zimną wodą i pozostaw na 20 minut. Następnie spuść wodę.
Krok 3:
Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami do udek i 1/2 łyżeczki soli.
Krok 4:
Rozłóż przyprawy na udkach.
Krok 5:
W ciepłej wodzie dodaj pozostałe 1/2 łyżeczki. sól i pieprz, mieszaj, aż sól się rozpuści.
Krok 6:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 7:
Połącz ryż z marchewką i wymieszaj.
Krok 8:
W naczyniu do pieczenia ułóż ryż i spłaszcz. Rozłóż nogi na wierzchu. Zalać wodą z przyprawami.
Krok 9:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 50 minut. Aby na udkach pojawiła się złota skorupa, możesz umieścić mięso do pieczenia bez folii przez około 20-25 minut.
Krok 10:
Udka z ryżem gotowe. Ułóż naczynie na talerzach. Smacznego!
każda gospodyni domowa z pewnością ma przyzwoite miejsce na łatwe do przygotowania potrawy w swoim kulinarnym notatniku. Takich jak ten-pieczone udka z kurczaka z ryżem w piekarniku. Aby przystawka była bardziej satysfakcjonująca, możesz dodać dodatkowe warzywa do ryżu. Na przykład mrożony zielony groszek, kukurydza, drobno posiekana papryka, czosnek i cebula.
lepiej wybrać ryż na parze do tego dania. Doskonale zachowuje swój kształt, okazuje się kruchy.
pod wieloma względami smak i aromat gotowego dania zależy od przypraw używanych do marynowania kurczaka. Moja mieszanka przypraw do udek składa się z papryki, kurkumy, kolendry, kuminy, imbiru, gałki muszkatołowej, soli.
danie z kategorii " dwa w jednym — - kurczak z ryżem w piekarniku przepis jest najsmaczniejszy i najbardziej praktyczny, ponieważ główny i dodatek jest natychmiast przygotowywany. Przyprawy i przyprawy nadają potrawie niepowtarzalny jasny smak, ale jednocześnie jedzenie nie jest ostre, ale bardzo aromatyczne.
W razie potrzeby można wstępnie usmażyć udka z kurczaka na patelni na oleju roślinnym. Zapewni to mięsu złotą złotą skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g