skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri w stylu adżarskim z serem suluguni w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz ser naturalny, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Olej roślinny-rafinowany, bezwonny.
Krok 2:
Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wlej do niego cukier, sól i suche drożdże. Wymieszać. Podgrzej mleko do ciepłego stanu, temperatura 37-38 stopni. Stanie się przyjemny w dotyku. Zacznij wlewać mleko do mąki, wyrabiając ciasto widelcem. Następnie wlej olej roślinny.
Krok 3:
Kontynuuj ugniatanie rękami. Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, możesz je posmarować olejem roślinnym. Ciasto dość szybko stanie się jednorodne i zbierze się w grudkę. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. W trakcie ugniatania dodałem trochę więcej mleka, ponieważ ciasto okazało się strome.
Krok 4:
Ciasto powinno być miękkie, nie ubijaj go mąką, w przeciwnym razie chaczapuri może być twarde. Przykryj miskę ciasta i umieść ją w ciepłym miejscu, aby rosła przez 1 godzinę. Wkładam miskę do niedziałającego piekarnika. W tym czasie ciasto wzrośnie. Zmiażdż go i odłóż na kolejne 30 minut.
Krok 5:
Gdy ciasto w końcu pasuje, przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Podziel ser na dwie części dla dwóch chaczapuri.
Krok 7:
Ciasto w międzyczasie będzie jeszcze trochę starsze. Podziel go na dwie części.
Krok 8:
Odkurz powierzchnię roboczą mąką. Połóż na nim jedną część ciasta i zwiń ją w podłużną warstwę o grubości 5-7 mm.
Krok 9:
Ułóż paski sera na długich krawędziach.
Krok 10:
Zakręć krawędzie, owijając ser po obu stronach. Ściśnij końce wiązek i wyprostuj środek, tworząc Łódź. Podobnie zrób chaczapuri z drugiej części.
Krok 11:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż półfabrykaty ciasta w pewnej odległości od siebie, ponieważ będą rosły podczas pieczenia.
Krok 12:
Umieść ser na środku łodzi.
Krok 13:
Rozpuść mały kawałek masła w kuchence mikrofalowej lub na kuchence. Posmaruj nim krawędzie łodzi.
Krok 14:
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C. piecz chaczapuri na złoty kolor, 15-20 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika.
Krok 15:
Wyjmij gotowe chaczapuri. W środku widelcem zrób mały otwór i wlej do niego żółtko (w niektórych przepisach wlewa się całe jajko, ale wtedy trzeba będzie upiec chaczapuri przez kolejne 5 minut w piekarniku). Rozłóż kawałki masła na brzegach żółtka. Natychmiast podawaj chaczapuri do stołu.
Krok 16:
Jeden chaczapuri wystarcza na dwie porcje. Jedzą go rękami, odłamując kawałki ciasta i zanurzając je w stopionym serze i żółtku. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g