Adżarski chaczapuri z serem suluguni w piekarniku

Oryginalne, Piękne, przepyszne, najsmaczniejsze! Adżarski chaczapuri z serem suluguni w piekarniku to jeden z najpopularniejszych przepisów kuchni gruzińskiej. Jest to otwarte ciasto w kształcie łodzi wypełnione aromatycznym stopionym serem. Okazuje się, że chaczapuri jest łatwe do zrobienia w domu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 13 g
tłuszcze 42 % 26 g
węglowodany 37 % 23 g
292 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri w stylu adżarskim z serem suluguni w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz ser naturalny, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Olej roślinny-rafinowany, bezwonny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wlej do niego cukier, sól i suche drożdże. Wymieszać. Podgrzej mleko do ciepłego stanu, temperatura 37-38 stopni. Stanie się przyjemny w dotyku. Zacznij wlewać mleko do mąki, wyrabiając ciasto widelcem. Następnie wlej olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuuj ugniatanie rękami. Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, możesz je posmarować olejem roślinnym. Ciasto dość szybko stanie się jednorodne i zbierze się w grudkę. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. W trakcie ugniatania dodałem trochę więcej mleka, ponieważ ciasto okazało się strome.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być miękkie, nie ubijaj go mąką, w przeciwnym razie chaczapuri może być twarde. Przykryj miskę ciasta i umieść ją w ciepłym miejscu, aby rosła przez 1 godzinę. Wkładam miskę do niedziałającego piekarnika. W tym czasie ciasto wzrośnie. Zmiażdż go i odłóż na kolejne 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto w końcu pasuje, przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ser na dwie części dla dwóch chaczapuri.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto w międzyczasie będzie jeszcze trochę starsze. Podziel go na dwie części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odkurz powierzchnię roboczą mąką. Połóż na nim jedną część ciasta i zwiń ją w podłużną warstwę o grubości 5-7 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż paski sera na długich krawędziach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zakręć krawędzie, owijając ser po obu stronach. Ściśnij końce wiązek i wyprostuj środek, tworząc Łódź. Podobnie zrób chaczapuri z drugiej części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż półfabrykaty ciasta w pewnej odległości od siebie, ponieważ będą rosły podczas pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść ser na środku łodzi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozpuść mały kawałek masła w kuchence mikrofalowej lub na kuchence. Posmaruj nim krawędzie łodzi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C. piecz chaczapuri na złoty kolor, 15-20 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij gotowe chaczapuri. W środku widelcem zrób mały otwór i wlej do niego żółtko (w niektórych przepisach wlewa się całe jajko, ale wtedy trzeba będzie upiec chaczapuri przez kolejne 5 minut w piekarniku). Rozłóż kawałki masła na brzegach żółtka. Natychmiast podawaj chaczapuri do stołu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jeden chaczapuri wystarcza na dwie porcje. Jedzą go rękami, odłamując kawałki ciasta i zanurzając je w stopionym serze i żółtku. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy