filet z mintaja w śmietanie w piekarniku

dietetyczne danie rybne! Przygotuj pyszny i zdrowy obiad! Delikatny filet z mintaja w sosie śmietanowym z koperkiem - tylko mięso rybne, bez kości i skóry. Pieczenie w piekarniku sprawia, że jest to idealne i niskokaloryczne danie główne z delikatnym sosem, które świetnie komponuje się z każdym dodatkiem.
Marianne KimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 10 % 2 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

filet z mintaja to najłatwiejsza wersja Dania rybnego. Najłatwiej jest kupić filet w sklepie, ale możesz sam usunąć go z tuszy. Aby to zrobić, pozbądź się ryb z wnętrzności, głowy i płetw, umyj i osusz ręcznikiem. Następnie wykonujemy nacięcie wzdłuż kręgosłupa i usuwamy filet. Po podważeniu nożem usuń skórę. Mintaj jest bardzo wygodną rybą, praktycznie bez kości, z wyjątkiem głównych, które nie dostają się do filetów podczas cięcia. Jeśli kilka z nich nadal pozostaje w miazdze, usuń je pęsetą. W razie potrzeby ten sam przepis można wykorzystać do przygotowania dowolnej innej ryby, takiej jak morszczuk lub lemonema.

pokrój gotowy filet na duże porcje. Układamy go na desce, aby kawałki się nie dotykały. Każdy z nich posypujemy solą i czarnym pieprzem do smaku, nie używamy dodatkowych przypraw, sos z koperkiem będzie tutaj podkreślał smak. Sól i pieprz wcieramy lekko w rybę rękami.

włącz piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego. Rozłóż filet z mintaja w jednej warstwie i przygotuj sos.

wlej śmietanę do głębokiego talerza, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Koperek myjemy bieżącą wodą, suszymy ręcznikiem i drobno siekamy. Używamy tylko liści, usuwamy szorstkie łodygi. Drobno posiekaj koperek i dodaj go do sosu śmietanowego.

czosnek obieramy, myjemy, suszymy i przepuszczamy przez prasę. Dodaj do śmietany i dobrze wymieszaj sos, aby był całkowicie jednorodny.

równomiernie wlej sos na rybę w naczyniu do pieczenia. Pieczemy filety w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. W razie potrzeby możesz przykryć wierzch folią, wtedy danie gwarantuje, że się nie przypali, a sos pozostanie delikatny bez tworzenia upieczonej Skórki.

gotową rybę podajemy natychmiast na gorąco. Uzupełniamy go przystawką z gotowanego ryżu, ozdobioną listkiem świeżej pietruszki. Zamiast ryżu równie dobrze można podawać ziemniaki, makarony, pieczone lub gotowane na parze warzywa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy