skład / składniki
metoda gotowania
filet z mintaja to najłatwiejsza wersja Dania rybnego. Najłatwiej jest kupić filet w sklepie, ale możesz sam usunąć go z tuszy. Aby to zrobić, pozbądź się ryb z wnętrzności, głowy i płetw, umyj i osusz ręcznikiem. Następnie wykonujemy nacięcie wzdłuż kręgosłupa i usuwamy filet. Po podważeniu nożem usuń skórę. Mintaj jest bardzo wygodną rybą, praktycznie bez kości, z wyjątkiem głównych, które nie dostają się do filetów podczas cięcia. Jeśli kilka z nich nadal pozostaje w miazdze, usuń je pęsetą. W razie potrzeby ten sam przepis można wykorzystać do przygotowania dowolnej innej ryby, takiej jak morszczuk lub lemonema.
pokrój gotowy filet na duże porcje. Układamy go na desce, aby kawałki się nie dotykały. Każdy z nich posypujemy solą i czarnym pieprzem do smaku, nie używamy dodatkowych przypraw, sos z koperkiem będzie tutaj podkreślał smak. Sól i pieprz wcieramy lekko w rybę rękami.
włącz piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego. Rozłóż filet z mintaja w jednej warstwie i przygotuj sos.
wlej śmietanę do głębokiego talerza, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Koperek myjemy bieżącą wodą, suszymy ręcznikiem i drobno siekamy. Używamy tylko liści, usuwamy szorstkie łodygi. Drobno posiekaj koperek i dodaj go do sosu śmietanowego.
czosnek obieramy, myjemy, suszymy i przepuszczamy przez prasę. Dodaj do śmietany i dobrze wymieszaj sos, aby był całkowicie jednorodny.
równomiernie wlej sos na rybę w naczyniu do pieczenia. Pieczemy filety w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. W razie potrzeby możesz przykryć wierzch folią, wtedy danie gwarantuje, że się nie przypali, a sos pozostanie delikatny bez tworzenia upieczonej Skórki.
gotową rybę podajemy natychmiast na gorąco. Uzupełniamy go przystawką z gotowanego ryżu, ozdobioną listkiem świeżej pietruszki. Zamiast ryżu równie dobrze można podawać ziemniaki, makarony, pieczone lub gotowane na parze warzywa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g