noworoczna gęś z kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką w piekarniku

główne danie świątecznego stołu z chrupiącą skórką. Na stole noworocznym i świątecznym. bardzo smaczna pieczona gęś nadziewana kaszą gryczaną, wątróbką, grzybami i jabłkami!. Od kilku lat gotujemy według tego przepisu. Gęś jest soczysta, miękka, a nadzienie jest niezrównane. Spróbuj, nie pożałujesz!
ArigotomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 25 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 8 % 3 g
211 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec całą gęś z kaszą gryczaną w piekarniku? Wszystkie potrzebne nam składniki. Lepiej jest wziąć wiejską, grubą Gęś. Ale sklep okazuje się również bardzo smaczny. Umyj Gęś. Odetnij guzek, usuń tłuszcz. Ponownie spłucz i osusz. Możesz wziąć dowolne grzyby: grzyby miodowe, białe, pieczarki itp. Wątróbka najlepiej używać gęsi, ale sprawdzi się również kurczak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj jabłko lub posiekaj w blenderze. Natrzyj gęś na zewnątrz i wewnątrz solą, a następnie jabłkiem. Przechowywać w lodówce do marynowania przez 1-3 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj kaszę gryczaną. Podczas gotowania gryki posiekaj cebulę, grzyby i wątrobę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby i wątrobę do cebuli. Smaż przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój drugie jabłko. Wymieszaj z przygotowanym nadzieniem. Sól, pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadziewaj Gęś gotowym nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby nadzienie nie wylewa się z gęsi, zszyj je.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść gęś w rękawie. Następnie wykałaczką przebij rękaw w kilku miejscach. Piec w piekarniku przez 2-3 godziny w temperaturze około 180-200 stopni. Jeśli gęś jest tłusta, tłuszcz topi się podczas gotowania i wypełnia spód rękawa. Od dołu Gęś marnieje w tłuszczu, a od góry piecze się. Pół godziny przed gotowością odetnij rękaw, aby Gęś się zarumieniła. Gdy się zarumieni, odwróć go, aby zarumienił się po drugiej stronie.

jeśli chcesz udekorować Gęś pieczonymi jabłkami, po przecięciu rękawa przykryj Gęś jabłkami.
smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przed wysłaniem do piekarnika owinąć folią końcowe paliczki palców ptaka i związać nogi, w przeciwnym razie się przypalą. Możesz przykryć całą tuszę gęsi folią, ale usuń ją około 30 minut przed końcem gotowania, aby utworzyć złotobrązową skórkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowy liver - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy