skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec całą gęś z kaszą gryczaną w piekarniku? Wszystkie potrzebne nam składniki. Lepiej jest wziąć wiejską, grubą Gęś. Ale sklep okazuje się również bardzo smaczny. Umyj Gęś. Odetnij guzek, usuń tłuszcz. Ponownie spłucz i osusz. Możesz wziąć dowolne grzyby: grzyby miodowe, białe, pieczarki itp. Wątróbka najlepiej używać gęsi, ale sprawdzi się również kurczak.
Krok 2:
Zetrzyj jabłko lub posiekaj w blenderze. Natrzyj gęś na zewnątrz i wewnątrz solą, a następnie jabłkiem. Przechowywać w lodówce do marynowania przez 1-3 godziny.
Krok 3:
Zagotuj kaszę gryczaną. Podczas gotowania gryki posiekaj cebulę, grzyby i wątrobę.
Krok 4:
Podsmaż cebulę.
Krok 5:
Dodaj grzyby i wątrobę do cebuli. Smaż przez kilka minut.
Krok 6:
Pokrój drugie jabłko. Wymieszaj z przygotowanym nadzieniem. Sól, pieprz do smaku.
Krok 7:
Nadziewaj Gęś gotowym nadzieniem.
Krok 8:
Aby nadzienie nie wylewa się z gęsi, zszyj je.
Krok 9:
Umieść gęś w rękawie. Następnie wykałaczką przebij rękaw w kilku miejscach. Piec w piekarniku przez 2-3 godziny w temperaturze około 180-200 stopni. Jeśli gęś jest tłusta, tłuszcz topi się podczas gotowania i wypełnia spód rękawa. Od dołu Gęś marnieje w tłuszczu, a od góry piecze się. Pół godziny przed gotowością odetnij rękaw, aby Gęś się zarumieniła. Gdy się zarumieni, odwróć go, aby zarumienił się po drugiej stronie.
jeśli chcesz udekorować Gęś pieczonymi jabłkami, po przecięciu rękawa przykryj Gęś jabłkami.
smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przed wysłaniem do piekarnika owinąć folią końcowe paliczki palców ptaka i związać nogi, w przeciwnym razie się przypalą. Możesz przykryć całą tuszę gęsi folią, ale usuń ją około 30 minut przed końcem gotowania, aby utworzyć złotobrązową skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowy liver - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g