mus czekoladowy na deser

najsmaczniejszy, oryginalny, na świątecznym stole! Ten mus czekoladowy nie jest przygotowywany w zwykły sposób. Między innymi należy go ubić mikserem. W rezultacie okazuje się zaskakująco przewiewny i delikatny, a także pikantny z alkoholem. Najlepszy deser, szczególnie na święta kobiet!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 30 % 15 g
węglowodany 64 % 32 g
300 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mus czekoladowy? Przygotuj składniki. Weź gorzką czekoladę o minimalnej zawartości kakao od 70%. Zamiast brandy możesz wziąć whisky lub brandy. Cukier może być brązowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam czekoladę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż czekoladę do rondla, dodaj cukier. Wlej wodę i koniak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Ciągle mieszając rozpuść czekoladę. Powinna być wystarczająco Płynna mieszanka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę czekolady do miski lub miski. Schłodzić do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W innej misce, nieco większej, włóż kostki lodu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść miskę czekolady w misce z lodem, aby spód był równomiernie schłodzony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij czekoladę mikserem na średniej prędkości. Na samym początku ubijania nic się nie dzieje. Ale stopniowo schładzając się, mieszanka czekolady zacznie gęstnieć. Nie musisz ubijać musu zbyt długo, w przeciwnym razie straci on lekkość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś dmuchany mus czekoladowy do miseczek. Wstaw mus do lodówki na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem udekoruj mus czekoladowy bitą śmietaną i posyp cynamonem i kakao. Smacznego!

ten mus czekoladowy jest bardzo skoncentrowany, mimo że zawiera wodę. Do musu użyłam gorzkiej czekolady. Mus okazał się niezbyt słodki i nie mdły. Jeśli używasz ciemnej czekolady, możesz dodać mniej cukru, ponieważ ciemna czekolada jest słodsza.
ten mus nie może być używany jako warstwa ciasta, chyba że na wierzch i na wierzchu nie dodasz nic więcej. Dlatego sto musów jest zbyt lekkie i ciężkie ciasto, aby wycisnąć cały mus z ciasta.

co zrobić, jeśli mus nie gęstnieje po ubijaniu?! Czasami spotykam się z recenzjami, że musy przygotowane w ten sposób słabo gęstnieją i nie nabierają lekkości. Jeśli pomimo przestrzegania przepisu mus nie gęstnieje, możesz dodać żelatynę rozcieńczoną w niewielkiej ilości i wlać do mieszanki czekoladowej przy ciągłym ubijaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy