skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mus czekoladowy? Przygotuj składniki. Weź gorzką czekoladę o minimalnej zawartości kakao od 70%. Zamiast brandy możesz wziąć whisky lub brandy. Cukier może być brązowy.
Krok 2:
Połam czekoladę na małe kawałki.
Krok 3:
Włóż czekoladę do rondla, dodaj cukier. Wlej wodę i koniak.
Krok 4:
Umieść patelnię na średnim ogniu. Ciągle mieszając rozpuść czekoladę. Powinna być wystarczająco Płynna mieszanka.
Krok 5:
Wlej mieszankę czekolady do miski lub miski. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 6:
W innej misce, nieco większej, włóż kostki lodu.
Krok 7:
Umieść miskę czekolady w misce z lodem, aby spód był równomiernie schłodzony.
Krok 8:
Ubij czekoladę mikserem na średniej prędkości. Na samym początku ubijania nic się nie dzieje. Ale stopniowo schładzając się, mieszanka czekolady zacznie gęstnieć. Nie musisz ubijać musu zbyt długo, w przeciwnym razie straci on lekkość.
Krok 9:
Przenieś dmuchany mus czekoladowy do miseczek. Wstaw mus do lodówki na 30 minut.
Krok 10:
Przed podaniem udekoruj mus czekoladowy bitą śmietaną i posyp cynamonem i kakao. Smacznego!
ten mus czekoladowy jest bardzo skoncentrowany, mimo że zawiera wodę. Do musu użyłam gorzkiej czekolady. Mus okazał się niezbyt słodki i nie mdły. Jeśli używasz ciemnej czekolady, możesz dodać mniej cukru, ponieważ ciemna czekolada jest słodsza.
ten mus nie może być używany jako warstwa ciasta, chyba że na wierzch i na wierzchu nie dodasz nic więcej. Dlatego sto musów jest zbyt lekkie i ciężkie ciasto, aby wycisnąć cały mus z ciasta.
co zrobić, jeśli mus nie gęstnieje po ubijaniu?! Czasami spotykam się z recenzjami, że musy przygotowane w ten sposób słabo gęstnieją i nie nabierają lekkości. Jeśli pomimo przestrzegania przepisu mus nie gęstnieje, możesz dodać żelatynę rozcieńczoną w niewielkiej ilości i wlać do mieszanki czekoladowej przy ciągłym ubijaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g