ryż z marchewką i cebulą w piekarniku

Prawdziwe wiosenne danie z ryżu i warzyw! Ryż z marchewką i cebulą w piekarniku to dość prosty przepis na prosty dodatek lub główne gorące danie, które idealnie nadaje się jako przytulny rodzinny obiad lub niedzielny lunch. Główną zaletą tego dania jest to, że uwalnia gospodynię domową od stałej obecności w kuchni. Jako dodatek do takiego ryżu można podawać pieczone lub smażone mięso, ryby lub drób.
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 22 g
106 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

ponieważ danie zostanie upieczone, najpierw musisz włączyć piekarnik na180 stopni Celsjusza do wstępnego podgrzania.

następnie należy przygotować wszystkie niezbędne składniki do Dania.
ryż (najlepiej długoziarnisty) dobrze spłucz kilka razy zimną wodą, aż woda będzie całkowicie czysta i czysta.

umyj wszystkie niezbędne warzywa pod bieżącą wodą, osusz na ręcznikach papierowych i obierz.
cebulę należy drobno posiekać.
marchewki najlepiej pokroić w drobną kostkę.
zielona papryka może być mielona w dowolnym kształcie.
pokrój seler na małe kawałki.

w ognioodpornym szklanym lub żeliwnym naczyniu do pieczenia o odpowiedniej wielkości (o pojemności ponad 2 litrów) przenieś niegotowany umyty ryż. Dodaj do niego wszystkie wcześniej posiekane warzywa.

dopraw ryż warzywami wszystkimi niezbędnymi przyprawami-solą, odrobiną czerwonej mielonej papryki i czosnkiem w proszku.

wlej bulion z kurczaka do naczynia do pieczenia. I dobrze wymieszaj wszystkie składniki, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni formy. Konieczne jest, aby bulion całkowicie pokrył ryż, marchew i inne warzywa.

jeśli bulion z kurczaka zostanie zastąpiony bulionem warzywnym, danie może stać się całkowicie Wegetariańskie.

po rozprowadzeniu ryżu i innych składników przykryj naczynie do pieczenia folią spożywczą. Mocno ściśnij krawędzie po bokach,aby powietrze nie przenikało.

umieść naczynie do pieczenia z ryżem w już rozgrzanym piekarniku na około godzinę.

po upływie określonego czasu wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i ostrożnie zdejmij górną warstwę folii. Ułóż gotowy ryż z marchewką i cebulą na porcjach i udekoruj świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy