skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
2. Oczyść rybę bez uszkadzania skóry, rozetrzyj jej brzuch i usuń wszystkie wnętrzności, a następnie odetnij głowę i ogon (nie będą potrzebne do pieczenia). Następnie dokładnie spłucz tuszę zimną wodą i osusz, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.
połóż rybę na desce do krojenia i za pomocą ostrego noża wykonaj płytkie poprzeczne nacięcia na całej powierzchni ryby bez wpływu na kość kręgową. Odwróć halibuta na drugą stronę i wykonaj te same cięcia poprzeczne również po tej stronie. Jest to konieczne, aby ryba podczas pieczenia była równomiernie usmażona i pozostała soczysta w środku.
wymieszaj sól morską, czarny świeżo zmielony pieprz i inne suche przyprawy według własnych upodobań w osobnym pojemniku. Weź szczyptę przypraw do ręki i dokładnie wetrzyj je w tuszę halibuta wewnątrz i na zewnątrz.
3. Umyj cytrynę wodą, osusz i pokrój w cienkie pierścienie.
4. Roztop masło i wymieszaj w misce z sokiem z cytryny. Wlej trochę wermutu do miski i dobrze wymieszaj składniki.
5. Umieść pierścienie cytrynowe na dnie naczynia do pieczenia o odpowiedniej wielkości. Połóż tusze halibuta przyprawione przyprawami na cytrynie. Kilka plasterków cytryny można włożyć do tuszy. Następnie polej rybę sosem z masła, soku z cytryny i wermutu.
gałązki świeżego tymianku opłucz i osusz, układając na ręczniku. Następnie posiekaj część tymianku i posyp halibuta na całej powierzchni ryby. Po prostu połóż pozostałe gałązki na tuszy.
6. Umieść naczynie do pieczenia z umieszczoną na nim rybą w rozgrzanym piekarniku na około 25-30 minut, aby uzyskać pełną gotowość i uformować apetyczną złotą skórkę na wierzchu.
podawaj gotowego halibuta najlepiej z dodatkiem pieczonych warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wermut - 120 kcal/100g
- Halibut gotowany - 216 kcal/100g
- Halibut świeży - 102 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g