halibut w całości w piekarniku

Ta przepyszna pieczona ryba przypadnie Ci do gustu! Halibut w całości w piekarniku, podawany jako główne gorące danie, wygląda po prostu niesamowicie na każdym stole. Jest też niezwykle delikatny, apetyczny i dość sycący. Białe mięso halibuta to pyszny przysmak, który jest również bardzo przydatny dla organizmu, co czyni go jeszcze bardziej pożądanym na każdej uczcie.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 15 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 5 % 1 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

2. Oczyść rybę bez uszkadzania skóry, rozetrzyj jej brzuch i usuń wszystkie wnętrzności, a następnie odetnij głowę i ogon (nie będą potrzebne do pieczenia). Następnie dokładnie spłucz tuszę zimną wodą i osusz, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.

połóż rybę na desce do krojenia i za pomocą ostrego noża wykonaj płytkie poprzeczne nacięcia na całej powierzchni ryby bez wpływu na kość kręgową. Odwróć halibuta na drugą stronę i wykonaj te same cięcia poprzeczne również po tej stronie. Jest to konieczne, aby ryba podczas pieczenia była równomiernie usmażona i pozostała soczysta w środku.

wymieszaj sól morską, czarny świeżo zmielony pieprz i inne suche przyprawy według własnych upodobań w osobnym pojemniku. Weź szczyptę przypraw do ręki i dokładnie wetrzyj je w tuszę halibuta wewnątrz i na zewnątrz.

3. Umyj cytrynę wodą, osusz i pokrój w cienkie pierścienie.

4. Roztop masło i wymieszaj w misce z sokiem z cytryny. Wlej trochę wermutu do miski i dobrze wymieszaj składniki.

5. Umieść pierścienie cytrynowe na dnie naczynia do pieczenia o odpowiedniej wielkości. Połóż tusze halibuta przyprawione przyprawami na cytrynie. Kilka plasterków cytryny można włożyć do tuszy. Następnie polej rybę sosem z masła, soku z cytryny i wermutu.

gałązki świeżego tymianku opłucz i osusz, układając na ręczniku. Następnie posiekaj część tymianku i posyp halibuta na całej powierzchni ryby. Po prostu połóż pozostałe gałązki na tuszy.

6. Umieść naczynie do pieczenia z umieszczoną na nim rybą w rozgrzanym piekarniku na około 25-30 minut, aby uzyskać pełną gotowość i uformować apetyczną złotą skórkę na wierzchu.

podawaj gotowego halibuta najlepiej z dodatkiem pieczonych warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wermut - 120   kcal/100g
  • Halibut gotowany - 216   kcal/100g
  • Halibut świeży - 102   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy