drugim co do wielkości przedstawicielem tej rodziny jest halibut czarny lub niebieskawy, którego waga może osiągnąć 45 kg.najmniejsze i najczęstsze ryby z tej rodziny – halibuty amerykańskie i azjatyckie. Ich waga waha się w okolicach trzech kilogramów. Istnieje również flądra halibuta. Halibuty występują głównie w morzach północnych.
tłuste białe mięso halibuta jest bardzo cenione w gotowaniu. Aby prawidłowo ugotować halibuta, jego sok nie jest pożądany do utraty. Dlatego jeśli gotujemy w domu, ryby te można upiec w folii, dusić pod czapką warzywną lub grzybową, smażyć w bułce tartej lub cieście.
Przepisy z halibutem
bardzo popularne wśród szefów kuchni & ndash; zazwyczaj dania z halibuta są delikatne, łatwo je podać w zwycięskim projekcie.
Halibut — jedna z najsmaczniejszych ryb. Halibut trafia do sieci sklepów zarówno świeżych, jak i mrożonych. Czasami gotowaniu halibuta towarzyszy palenie na gorąco. Halibut dobrze radzi sobie również z soleniem. Tłuszcz wątrobowy tej ryby ma zawartość witaminy A 200 razy wyższą niż tłuszcz dorsza. Oczywiście zawartość tłuszczu w tej rybie może się różnić, ale zwykle 100 g filetów z halibuta zawiera 1 g kwasów tłuszczowych. Są to kwasy omega-3, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, a nawet chronią przed powstawaniem nowotworów. Halibut jest rekordzistą pod względem zawartości tych kwasów wśród wszystkich gatunków ryb.
halibut jest również źródłem witamin z grupy D, białek i potasu. Mięso halibuta jest cenione nie tylko w gotowaniu, ale jest również wykorzystywane w żywieniu dietetycznym.
182 kcal
15 minutes
Bardzo smaczne, bardzo soczyste, bardzo delikatne, rozpływa się w ustach! Filet
176 kcal
1 hour
Bardzo ciekawe i niezwykłe danie doda uroku świątecznemu stołowi. Daria autor
189 kcal
40 minutes
Puree ziemniaczane i chrupiąca smażona ryba! Ugotujemy jednocześnie delikatne,
Powiązane i dodatkowe kategorie: