skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować danie, weź filet z halibuta, cytrynę (potrzebujesz kilku plasterków), cebulę, świeży pomidor (weź kilka plasterków), sól, czarny pieprz, możesz wziąć swoje ulubione przyprawy według własnego gustu, ale aby nie zatykały naturalnego smaku używanych produktów. nie zatykanie smaku jest głównym zadaniem kucharza, wielu często nadużywa takich aromatów, jak na przykład czosnek - nie zawsze oznacza to dobry smak.
Krok 2:

Filety z halibuta rozmrozić na dolnej półce lodówki (lub górnej - w zależności od tego, gdzie znajduje się zamrażarka). Następnie dobrze spłucz, pamiętaj, aby osuszyć papierowymi serwetkami kuchennymi. Nasmaruj folię olejem słonecznikowym i ułóż filety, zawiń je porcjami. Dodaj rybę, pieprz, lekko zalej sokiem z cytryny.
Krok 3:

Plasterki z cytryny można zostawić obok smaku. Pokrój cebulę w pierścienie, połóż pierścienie na powierzchni ryby.
Krok 4:

Połóż kilka plasterków dojrzałego pomidora na cebuli. W rezultacie ryby i warzywa wydzielą dużo soku, w którym będą gotowane pod folią, wzajemnie nasączone i aromatyzowane. Z wyprzedzeniem (10-20 minut) rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 5:

Szczelnie zwiń folię za pomocą koperty, wsuwając krawędzie do środka. Umieść kopertę foliową na blasze do pieczenia lub w wygodnym naczyniu do pieczenia, szwem do góry i wyślij do piekarnika. Jeśli chcesz, aby płyn odparował, lekko otwórz kopertę po 15 minutach. Piec przez około 30-35 minut (czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na cechach piekarnika).
Krok 6:

To cała mądrość. Halibut pieczony w folii jest gotowy. Podawaj z dowolnym dodatkiem, do sosu użyj soku, który wyróżnia się podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
sok uwalniany podczas pieczenia halibuta z pomidorami i cebulą można podawać osobno w sosie. Posypany ryż, gotowane ziemniaki lub tłuczone ziemniaki można ugotować na rybę do dekoracji - te suche dodatki-lub inne do wyboru-świetnie komponują się zarówno z rybą, jak i sosem.
możesz podawać halibuta w tych samych kopertach foliowych, w których upiekłeś, zwijając ich krawędzie. Lub połóż rybę na talerzach i podawaj sos osobno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Halibut gotowany - 216 kcal/100g
- Halibut świeży - 102 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g





