skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować to danie, weź średniej wielkości ziemniaki, aby wszystkie bulwy były mniej więcej tej samej wielkości. Obierz i opłucz ziemniaki.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki na plasterki. Spłucz, aby zmyć nadmiar skrobi. Następnie połóż na ręczniku papierowym i dobrze namocz całą wilgoć z ich powierzchni.
Krok 3:
Ułóż wszystkie plastry ziemniaków w misce. Wlać olej roślinny. Posyp solą, pieprzem, suchym czosnkiem i przyprawami do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki ziemniaków były równomiernie pokryte mieszanką. Następnie ułóż ziemniaki na przygotowanej wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Krok 4:
Opłucz kawałki kurczaka i bardzo dobrze osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 5:
W pozostałej mieszance oleju ziemniaczanego zwiń kawałki kurczaka. Upewnij się, że jest równomiernie pokryty olejem na całej powierzchni.
Krok 6:
Połóż kurczaka na blasze do pieczenia na ziemniakach. Rozłóż wszystko równomiernie na całej powierzchni blachy do pieczenia, aby zawartość leżała luźno. Umieść blachę do pieczenia z ziemniakami i kurczakiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40-50 minut.
Krok 7:
Wyjmij blachę do pieczenia z gotowym naczyniem z piekarnika i ułóż na talerzach. Podczas serwowania możesz trochę posypać ziołami. Smacznego!
kurczak świetnie komponuje się z różnymi warzywami. Najczęstszym dodatkiem do niego są ziemniaki.
kurczaka z ziemniakami w piekarniku można gotować w kilku wersjach, uzyskując za każdym razem nowe danie o nowym smaku. Ale kurczak z apetyczną, chrupiącą skórką bije wszelkie rekordy popularności w naszej rodzinie.
dzięki temu, że ziemniaki i kawałki kurczaka są równomiernie pokryte olejem, podczas pieczenia wszystkie soki pozostają w kawałkach. Na zewnątrz tworzy się złota skorupa, a wewnątrz pozostaje delikatny miąższ.
to świetne danie zarówno na rodzinny obiad, jak i na ucztę dla przyjaciół.
dodaj trochę świeżych warzyw lub ziół do gotowego dania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g