skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i wyczyść ostrobok. Usuń głowy i wnętrzności. Jeśli ryba jest dość duża, możesz usunąć grzbiet, rozkładając go płasko.
Krok 2:
Dodaj trochę przyprawy do ryby.
Krok 3:
Dodaj sól.
Krok 4:
Wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Krok 5:
Dodaj olej, wymieszaj i pozostaw na kolejne 10 minut.
Krok 6:
Na przygotowanej blasze do pieczenia ułóż rybę szczelnie w jednej warstwie.
Krok 7:
Na wierzch ułóż pokrojoną w krążki cebulę i liść laurowy.
Krok 8:
Ułóż szczelnie drugą warstwę ryby. Nawet w tym momencie możesz ułożyć zioła, połówki pomidorków koktajlowych i masło na rybie, wszystko według własnego gustu.
Krok 9:
Włóż rybę do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po 15 minutach będzie gotowy, ale będzie gotowany na parze-duszony - dla dietetycznych zjadaczy. A po 20-30 minutach wyschnie i stanie się jak na grillu. W tej formie dobrze jest podawać z piwem lub przygotować pyszną sałatkę ze świeżymi ziołami i letnimi warzywami i podawać z zimnym białym winem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ostrobok - 114 kcal/100g