filety z halibuta w piekarniku

bardzo delikatna ryba spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom! Filety z halibuta w piekarniku to niezwykle proste, ale jednocześnie bardzo smaczne danie na rodzinny obiad. W tej rybie praktycznie nie ma kości, co czyni ją jeszcze bardziej pożądaną na stole. Dzięki temu przepisowi halibut jest niesamowicie smaczny, bajecznie delikatny, z lekką ziołową nutą posmaku.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ustaw piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza w trybie konwekcji.

2. Filety z halibuta dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Następnie pokrój filety rybne na porcje (niezbyt drobno).
jeśli używasz mrożonego fileta rybnego, powinieneś go wcześniej rozmrozić, wyjmując go z zamrażarki z wyprzedzeniem.

3. Obierz szalotki. Opłucz zieloną cebulę i szalotki pod bieżącą zimną wodą. Następnie osusz i drobno posiekaj oba produkty.

4. W misce lub innym pojemniku wymieszaj majonez (możesz wziąć dowolny tłuszcz) i musztardę Dijon. Dodaj tam posiekaną szalotkę i zieloną cebulę. Zachowaj trochę zielonej cebuli na ostatnią dekorację naczynia. Opłucz cytrynę, a następnie pokrój ją na pół i mocno ściskając cytrusy rękami z obu stron, wyciśnij sok do miski z majonezem, musztardą i cebulą. Dodaj do miski czarny świeżo zmielony pieprz, sól do smaku i dobrze wymieszaj powstały sos.

5. Nasmaruj głęboką blachę do pieczenia i odpowiednie naczynie do pieczenia odrobiną oliwy z oliwek, aby ryba nie przykleiła się do niej podczas gotowania. Umieść w nim kawałki fileta z halibuta. Ułóż kawałki ryby równomiernie na wcześniej przygotowanym sosie majonezowym. Włóż rybę do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut, aż będzie gotowa. Podczas pieczenia filet rybny zmieni kolor z lekko przezroczystego na dość gęsty biały, co będzie wskazywać na jego gotowość.

gdy ryba jest już gotowa, włącz górny Grill w piekarniku na około 1-2 minuty, aby uzyskać apetyczną złotą skórkę.

gotowy pieczony halibut przełożyć na ładny talerz i posypać pozostałymi szalotkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Halibut gotowany - 216   kcal/100g
  • Halibut świeży - 102   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy