skład / składniki
metoda gotowania
1. Ustaw piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza w trybie konwekcji.
2. Filety z halibuta dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Następnie pokrój filety rybne na porcje (niezbyt drobno).
jeśli używasz mrożonego fileta rybnego, powinieneś go wcześniej rozmrozić, wyjmując go z zamrażarki z wyprzedzeniem.
3. Obierz szalotki. Opłucz zieloną cebulę i szalotki pod bieżącą zimną wodą. Następnie osusz i drobno posiekaj oba produkty.
4. W misce lub innym pojemniku wymieszaj majonez (możesz wziąć dowolny tłuszcz) i musztardę Dijon. Dodaj tam posiekaną szalotkę i zieloną cebulę. Zachowaj trochę zielonej cebuli na ostatnią dekorację naczynia. Opłucz cytrynę, a następnie pokrój ją na pół i mocno ściskając cytrusy rękami z obu stron, wyciśnij sok do miski z majonezem, musztardą i cebulą. Dodaj do miski czarny świeżo zmielony pieprz, sól do smaku i dobrze wymieszaj powstały sos.
5. Nasmaruj głęboką blachę do pieczenia i odpowiednie naczynie do pieczenia odrobiną oliwy z oliwek, aby ryba nie przykleiła się do niej podczas gotowania. Umieść w nim kawałki fileta z halibuta. Ułóż kawałki ryby równomiernie na wcześniej przygotowanym sosie majonezowym. Włóż rybę do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut, aż będzie gotowa. Podczas pieczenia filet rybny zmieni kolor z lekko przezroczystego na dość gęsty biały, co będzie wskazywać na jego gotowość.
gdy ryba jest już gotowa, włącz górny Grill w piekarniku na około 1-2 minuty, aby uzyskać apetyczną złotą skórkę.
gotowy pieczony halibut przełożyć na ładny talerz i posypać pozostałymi szalotkami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Halibut gotowany - 216 kcal/100g
- Halibut świeży - 102 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g