okoń morski pieczony z ziemniakami w piekarniku w folii

delikatna ryba gotowana w piekarniku to elegancka alternatywa. To nie tylko danie na śniadanie, lunch czy kolację. Okoń pieczony w piekarniku można podawać zarówno na wakacje, jak i na łonie natury. Podawaj soczystego okonia morskiego z warzywami, ryżem,ziemniakami itp.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 13 % 3 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec okonia morskiego z ziemniakami? Rozmrażamy tusze, jeśli nie masz szczęścia, aby kupić świeżego okonia morskiego i zaczniemy czyścić łuski. Tutaj nóż jest dobry i różne urządzenia. Używam Formy do pieczenia z folii aluminiowej, ale jeśli nie masz takiej formy. Możesz po prostu użyć folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz wewnątrz ryby, nie zapominając o nieprzyjemnym czarnym filmie w środku. Po ich oczyszczeniu spłucz pod kranem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po osuszeniu ryby serwetką lub ręcznikiem posłuchajmy rad znanych kucharzy i wykonajmy cięcia ostrym nożem. Ich głębokość może wynosić do 5 MM (nie więcej, w przeciwnym razie ryba będzie wyglądać brzydko), a długość – w zależności od szerokości tuszy (jest to możliwe od krawędzi do krawędzi, ale pozostawiając 1 cm). Najważniejsze jest to, że ryba ma apetyczny wygląd. W końcu cała tusza może stracić swój wygląd z powodu wysokiej temperatury.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz piekarnik. Musimy go podgrzać do 180 stopni. Dopraw ryby solą i przyprawami. Następnie pozwól im leżeć w tej marynacie, posmaruj olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy ryba jest marynowana przez 10 minut, a Piekarnik się nagrzewa, przygotuj przystawkę. Miałem ziemniaki, które pokroiłem w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I był pomidor, pokrojony w cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cóż, bułgarska papryka, posiekałam ją również w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upiększeniu powierzchni formy olejem włożyłem do niej tusze rybne. A wokół obłożyła je warzywami, doprawiając je również przyprawami i olejem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby okoń był bardziej soczysty, natychmiast przykryłem formę folią i wysłałem do piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 45 minutach już cieszyłam się tym pysznym. Kolacja okazała się zrównoważona i smaczna w restauracji i piękna.

i więcej porad

nie zapomnij wyczyścić tuszy, aby usunąć nie tylko łuski i podroby, ale także czarny film w środku.

dopraw rybę innymi przyprawami, dodaj inne warzywa i składniki.

weź pod uwagę, że płetwy okonia morskiego są bardzo kolczaste. Ale sama ryba jest prawie pozbawiona zapachów, które mogłyby zepsuć twój posiłek.

rozmrażając tuszę, doprowadź proces do końca, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie da chrupiącej skórki, na którą czekasz.

gotując okonia morskiego, nie zapomnij eksperymentować z dodatkowymi składnikami w postaci warzyw,przypraw itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy