w naturze znanych jest dziś ponad sto gatunków okoni morskich. Ta ryba bardzo różni się od swoich imienników z rzek i jezior nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Eksperci przypisują go do innej rodziny, a nawet oddziału. Lepiej nie dotykać życia morskiego gołymi rękami-jego płetwy są bardzo ostre, a jeśli zostaną nakłute, bolesne odczucia pozostaną przez długi czas. Faktem jest, że okoń morski ma trujące gruczoły. Ale nie martw się na próżno: wszystkie są w płetwach. A jeśli je odetniesz, nic złego się nie stanie.
Najczęściej "NAZWA_KATEGORII" znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
średni rozmiar tej ryby ma 20 centymetrów długości. Oznacza to, że łatwo mieści się w całości na standardowej patelni. Ale są prawdziwe potwory o głębokości, których waga sięga 20 kilo, a długość - do jednego metra. Nawiasem mówiąc, te stworzenia morskie żyją bardzo długo - do stu lat. Nauka zna przypadek długowieczności, kiedy jeden z okoni, Sebastes aleutianus, żył 205 lat.
ta ryba częściej trafia na półki naszych sklepów w postaci zamrożonej. Jej mięso jest białe, z różowawymi plamami, a skóra jest jaskrawoczerwona. Jedynym minusem jest obecność dużej liczby małych kości. Ale jeśli się ich nie boisz lub podejmiesz odpowiednie środki, problem ten można łatwo rozwiązać.
na przykład okoń morski można zgasić do stanu, w którym kości stają się miękkie, łatwe do złamania. Możesz pokroić go na filety wraz z kośćmi, robiąc kotlety. Możesz gotować, a następnie oddzielić mięso i zamienić rybę w pyszny pasztet. I możesz znaleźć całkowicie Egzotyczny przepis na okonia morskiego, na przykład crudo lub galantynę.
najwygodniej jest wypatroszyć, wyczyścić i ugotować okonia morskiego o wadze pół kilograma. Najlepiej kupić już wypatroszoną tuszę bez głowy. Wielu kucharzy uważa, że ta ryba smakuje najlepiej po prostu smażona w mące na patelni. Możesz podawać go z dowolnymi warzywami.