skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec okonia morskiego w piekarniku w całości? Przygotuj rybę. Jeśli masz zamrożoną tuszę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. W przepisie wykorzystano świeżo złowione ryby, więc czas gotowania jest wskazany bez uwzględnienia rozmrażania.
Krok 2:
Wypatrosz rybę, usuń skrzela i łuski. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z brzucha okonia. Opłucz tuszę i osusz papierowymi serwetkami. Przygotuj pozostałe produkty w ten sam sposób.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. W osobnym pojemniku wymieszaj bezwonną oliwę lub olej roślinny, sos sojowy, drobno posiekany czosnek i suche przyprawy. Użyłem suchego rozmarynu, czerwonej ostrej i pachnącej papryki, szczypty gałki muszkatołowej(każda przyprawa ma 0,5 łyżeczki). Zamiast sosu sojowego możesz wziąć szczyptę soli.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj, oddziel jedną łyżkę gotowej marynaty i pozostaw, będzie potrzebna pod koniec gotowania.
Krok 5:
Na rybie po obu stronach wykonaj Nie głębokie nacięcia ostrym nożem, jak na zdjęciu. Pozwoli to basowi szybciej marynować i równomiernie piec w piekarniku. Odetnij płetwy. Częściowo odciąłem, a niektóre zostawiłem.
Krok 6:
Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj okonia morskiego z obu stron marynatą i wewnątrz. Pozostaw do marynowania na 10-20 minut.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż okonia morskiego na liściu.
Krok 8:
Umyj i osusz cytrynę. Pokrój połowę cytryny w cienkie plasterki. Umieść plasterki cytrusów w brzuchu ryby. Możesz tam również wysłać gałązkę świeżego rozmarynu lub pietruszki. Wyślij okonia do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 220 stopni, tryb "góra-dół". Uwaga, temperatura pieczenia może się różnić w zależności od możliwości piekarnika.
Krok 9:
Do pozostałej marynaty dodaj sok z połowy wyciśniętej cytryny i drobno posiekane warzywa. Użyłem kopru, możesz wziąć pietruszkę lub szczypiorek. Wszystko wymieszaj.
Krok 10:
Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj pozostałą marynatą gotową rybę.
Krok 11:
Podawaj okonia morskiego, aż ostygnie!
Krok 12:
Udekoruj rybę świeżymi ziołami, zaoferuj do niej warzywa, sałatę, oliwki i oliwki.
tak ugotowana ryba jest bardzo soczysta, aromatyczna i niesamowicie smaczna!
nawet po schłodzeniu okoń jest spożywany z wielką przyjemnością!
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g