okoń morski w powolnej kuchence

niesamowicie pyszne, a jednocześnie szybkie i proste w przygotowaniu! Okoń morski w powolnej kuchence to danie zarówno proste, jak i wyrafinowane. Gotowanie nie jest trudne, zwłaszcza techniką, ale okazuje się smaczne, satysfakcjonujące i piękne. Nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i na poczęstunek gości.
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

nie musisz używać białego wina w tym przepisie - jest to opcjonalne. Wino doda ciekawe nuty rybom i gotowemu daniu jako całości, ale bez niego okaże się bardzo smaczne, z wyjątkiem tego, że smak będzie delikatniejszy. Pomidory można również stosować w puszkach we własnym soku, ale ze świeżymi okaże się nieco smaczniejszy. W skrajnych przypadkach nawet zamiast pomidorów można umieścić sos pomidorowy lub rozcieńczoną koncentrat pomidorowy.

jeśli chodzi o bulion, można go bezpiecznie zastąpić wodą. Rosół jest odpowiedni dla ryb lub kurczaka.

okoń należy wcześniej rozmrozić-jest to ważny niuans, a ponadto należy to zrobić poprawnie. Oznacza to, że ryba nie jest rozmrażana w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej, jest wyjmowana z zamrażarki i umieszczana na dolnej półce lodówki. Powoli rozmraża się w ten sposób

więc zaczynamy...

przede wszystkim przygotowujemy składniki, które tego wymagają:

- myjemy i kroimy ryby na duże porcje-na cztery porcje cztery kawałki ryby. Po osuszeniu ryby lekko ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci;

- umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół. Jeśli używamy innej odmiany pomidorów, kroimy je na mniejsze części;

- myjemy i układamy do wyschnięcia na czystym ręczniku świeże liście bazylii;

- obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

następnie włącz Multicooker w trybie "smażenie", wlej olej roślinny, poczekaj, aż miska wystarczająco się rozgrzeje. Włóż posiekany czosnek i posiekane pomidory do miski. Gotujemy wszystko razem, ciągle mieszając masę specjalną szpatułką, przez 4-5 minut. W tym czasie pomidory powinny stać się miękkie.

następnie wlej bulion i białe wino (jeśli jest używane), wymieszaj i rozłóż filety rybne na wierzchu. Posiekaj część bazylii i połóż ją na rybie. Posyp solą i czarnym pieprzem. Zamykamy pokrywę multicookera i włączamy tryb "gaszenie", ustawiamy czas na 25 minut.

gotową rybę podajemy z dodatkiem do smaku. Udekoruj bazylią na wierzchu-posiekaj część i pozostaw część liści w całości.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy