skład / składniki
metoda gotowania
nie musisz używać białego wina w tym przepisie - jest to opcjonalne. Wino doda ciekawe nuty rybom i gotowemu daniu jako całości, ale bez niego okaże się bardzo smaczne, z wyjątkiem tego, że smak będzie delikatniejszy. Pomidory można również stosować w puszkach we własnym soku, ale ze świeżymi okaże się nieco smaczniejszy. W skrajnych przypadkach nawet zamiast pomidorów można umieścić sos pomidorowy lub rozcieńczoną koncentrat pomidorowy.
jeśli chodzi o bulion, można go bezpiecznie zastąpić wodą. Rosół jest odpowiedni dla ryb lub kurczaka.
okoń należy wcześniej rozmrozić-jest to ważny niuans, a ponadto należy to zrobić poprawnie. Oznacza to, że ryba nie jest rozmrażana w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej, jest wyjmowana z zamrażarki i umieszczana na dolnej półce lodówki. Powoli rozmraża się w ten sposób
więc zaczynamy...
przede wszystkim przygotowujemy składniki, które tego wymagają:
- myjemy i kroimy ryby na duże porcje-na cztery porcje cztery kawałki ryby. Po osuszeniu ryby lekko ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci;
- umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół. Jeśli używamy innej odmiany pomidorów, kroimy je na mniejsze części;
- myjemy i układamy do wyschnięcia na czystym ręczniku świeże liście bazylii;
- obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
następnie włącz Multicooker w trybie "smażenie", wlej olej roślinny, poczekaj, aż miska wystarczająco się rozgrzeje. Włóż posiekany czosnek i posiekane pomidory do miski. Gotujemy wszystko razem, ciągle mieszając masę specjalną szpatułką, przez 4-5 minut. W tym czasie pomidory powinny stać się miękkie.
następnie wlej bulion i białe wino (jeśli jest używane), wymieszaj i rozłóż filety rybne na wierzchu. Posiekaj część bazylii i połóż ją na rybie. Posyp solą i czarnym pieprzem. Zamykamy pokrywę multicookera i włączamy tryb "gaszenie", ustawiamy czas na 25 minut.
gotową rybę podajemy z dodatkiem do smaku. Udekoruj bazylią na wierzchu-posiekaj część i pozostaw część liści w całości.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g