skład / składniki
gotowanie krok po kroku
oczyść rybę z łusek i narządów wewnętrznych, dobrze spłucz. Posyp solą i pieprzem. Wrzuć mąkę, usmaż z obu stron. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w paski. Smażyć na oleju do połowy ugotowanego, uzyskując lekki rumieniec. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Arkusz folii przygotowany na dole jest podwojony. Wlej część smażonych ziemniaków. Wlej część przygotowanej cebuli i kopru na wierzch. Doprawiamy majonezem lub śmietaną. Połóż rybę na majonezie, a także posmaruj kwaśną śmietaną lub majonezem. Wylej resztki ziemniaków, cebuli i kopru na rybę, połóż kilka liści laurowych. Pokrywamy kolejny arkusz folii i mocujemy krawędzie, tworząc imitację boków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podawaj danie do gotowania na stole, lekko ostudzając i usuwając górną część folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g