Zupa rybna z ucha morskiego

urozmaic swoje zwykłe menu uchem z okonia morskiego. Ucho można przygotować z różnych ryb. Jeśli chcesz odmiany, zamiast ryb rzecznych, które są najczęściej używane do tej zupy, weź okonia morskiego. Twoje ucho okaże się nie tylko smaczne, ale także interesujące.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do zupy rybnej. Możesz wziąć ryby zarówno świeże, jak i mrożone. Mrożone ryby należy najpierw rozmrozić w lodówce. Dlatego lepiej wieczorem przenieść okonie z zamrażarki do lodówki, aby rano mieć rozmrożoną rybę. Umyj i obierz wszystkie warzywa. Możesz pokroić cebulę. Używam całej żarówki, którą wyrzucam pod koniec gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rybę, odetnij płetwy, obierz łuski, usuń skrzela. W razie potrzeby wypatrosz tuszę. Pokrój rybę na porcje. Jeśli chcesz, możesz natychmiast usunąć kości z ryby, ale pamiętaj, że w tym przypadku ryba najprawdopodobniej rozpadnie się na małe kawałki. Dlatego jeśli chcesz zachować całe porcje, lepiej zostawić grzbiet. Na szczęście w okoniu morskim jest niewiele małych kości i bardzo wygodnie jest jeść tę rybę w zupie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w półkola lub cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w niezbyt duże kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię włożyć rybę, całą cebulę, groszek ziela angielskiego. Jeśli chcesz zostawić cebulę w uchu, musisz ją pokroić i dodać trochę później ze wszystkimi warzywami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij rybę zimną wodą i ustaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, usuwając pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ziemniaki i marchewkę do zupy. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki się ugotują. Sól, pieprz do ucha.Na koniec wyjmij całą cebulę i wyrzuć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj garnek i pozostaw zupę na 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem posyp ucho posiekanymi ziołami. Smacznego!

W przeciwieństwie do swojego słodkowodnego krewnego, okoń morski jest uważany za bardziej tłusty i mniej dietetyczny. Ale zupy z tą rybą są bardziej bogate. Co niewątpliwie idzie na plus.

ważne: okoń morski ma bardzo ostre płetwy, które można bardzo zranić nawet na etapie wyboru ryb w sklepie. Dlatego musisz bardzo ostrożnie brać ryby. A podczas cięcia ryb pierwszą rzeczą jest odcięcie wszystkich płetw, a następnie oczyszczenie ich z łusek i wypatroszenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy