skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do zupy rybnej. Możesz wziąć ryby zarówno świeże, jak i mrożone. Mrożone ryby należy najpierw rozmrozić w lodówce. Dlatego lepiej wieczorem przenieść okonie z zamrażarki do lodówki, aby rano mieć rozmrożoną rybę. Umyj i obierz wszystkie warzywa. Możesz pokroić cebulę. Używam całej żarówki, którą wyrzucam pod koniec gotowania.
Krok 2:
Umyj rybę, odetnij płetwy, obierz łuski, usuń skrzela. W razie potrzeby wypatrosz tuszę. Pokrój rybę na porcje. Jeśli chcesz, możesz natychmiast usunąć kości z ryby, ale pamiętaj, że w tym przypadku ryba najprawdopodobniej rozpadnie się na małe kawałki. Dlatego jeśli chcesz zachować całe porcje, lepiej zostawić grzbiet. Na szczęście w okoniu morskim jest niewiele małych kości i bardzo wygodnie jest jeść tę rybę w zupie.
Krok 3:
Pokrój marchewki w półkola lub cienkie plasterki.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w niezbyt duże kostki.
Krok 5:
Na patelnię włożyć rybę, całą cebulę, groszek ziela angielskiego. Jeśli chcesz zostawić cebulę w uchu, musisz ją pokroić i dodać trochę później ze wszystkimi warzywami.
Krok 6:
Napełnij rybę zimną wodą i ustaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, usuwając pianę.
Krok 7:
Włóż ziemniaki i marchewkę do zupy. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki się ugotują. Sól, pieprz do ucha.Na koniec wyjmij całą cebulę i wyrzuć.
Krok 8:
Przykryj garnek i pozostaw zupę na 10-15 minut.
Krok 9:
Przed podaniem posyp ucho posiekanymi ziołami. Smacznego!
W przeciwieństwie do swojego słodkowodnego krewnego, okoń morski jest uważany za bardziej tłusty i mniej dietetyczny. Ale zupy z tą rybą są bardziej bogate. Co niewątpliwie idzie na plus.
ważne: okoń morski ma bardzo ostre płetwy, które można bardzo zranić nawet na etapie wyboru ryb w sklepie. Dlatego musisz bardzo ostrożnie brać ryby. A podczas cięcia ryb pierwszą rzeczą jest odcięcie wszystkich płetw, a następnie oczyszczenie ich z łusek i wypatroszenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g