skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pieczarek z koreańską marchewką i cebulą? Przygotuj wskazane składniki do sałatki. Grzyby są świeże, wybierz gęste całe grzyby, najlepiej małe. Pietruszka kilka gałązek, czerwona sałatka cebulowa. Wlej pół litra wody do rondla i umieść na dużym ogniu. Przygotuj głęboką miskę sałatkową, najlepiej z pokrywką.
Krok 2:
We wrzącej wodzie rozpuść około 5 łyżeczek.sól. Umyj pieczarki pod bieżącą zimną wodą z gruzu i resztek ziemi. Włóż grzyby do wrzącej wody i gotuj je przez 5-10 minut (aż zmienią kolor). Im większe pieczarki, tym więcej czasu zajmie ich gotowanie. Następnie spuść wodę i pozwól grzybom ostygnąć.
Krok 3:
Umyj pietruszkę pod bieżącą zimną wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Drobno posiekaj. Obierz cebulę i czosnek, opłucz. Pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki, drobno posiekaj ząbki czosnku nożem.
Krok 4:
Obierz marchewki, spłucz zimną wodą. Pokrój marchewki w cienkie paski lub zetrzyj na tarce, aby przygotować marchewki w stylu koreańskim. Wrzuć posiekaną marchewkę do głębokiej miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj marchewki, lekko je mieląc.
Krok 5:
Zrób małe wgłębienie w marchewce na środku. Włóż tam posiekany czosnek, cebulę, dodaj przyprawy(kolendra i czerwony pieprz).
Krok 6:
Rozgrzej olej roślinny, aż nad jego powierzchnią pojawią się lekkie zwoje białego dymu. Wlać wrzący olej na cebulę, czosnek i przyprawy. Dodaj ocet i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i schłodzone gotowane pieczarki. Wymieszaj sałatkę. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na 10-12 godzin, pamiętając o okresowym mieszaniu.
Krok 8:
Przed podaniem sałatki dodaj do niej sos sojowy, w razie potrzeby dodaj sól i dodaj przyprawy do swoich upodobań. Podawaj taką sałatkę jako jedną z przystawek na obiad. Idealnie nadaje się do potraw z ziemniaków, ryżu, mięsa.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g