Sałatka z pieczarek z koreańską marchewką i cebulą

pikantna przekąska z pieczarek i marchwi. To przystawka sałatkowa, Oryginalna w swoim składzie i prezentacji. Soczyste marynowane marchewki przyciągną uwagę nie tylko smakiem, ale także jasnym kolorem. Prosta, ale bardzo apetyczna przystawka - sałatka stanie się przyjemną odmianą na obiad.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-7 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 44 % 7 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pieczarek z koreańską marchewką i cebulą? Przygotuj wskazane składniki do sałatki. Grzyby są świeże, wybierz gęste całe grzyby, najlepiej małe. Pietruszka kilka gałązek, czerwona sałatka cebulowa. Wlej pół litra wody do rondla i umieść na dużym ogniu. Przygotuj głęboką miskę sałatkową, najlepiej z pokrywką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    We wrzącej wodzie rozpuść około 5 łyżeczek.sól. Umyj pieczarki pod bieżącą zimną wodą z gruzu i resztek ziemi. Włóż grzyby do wrzącej wody i gotuj je przez 5-10 minut (aż zmienią kolor). Im większe pieczarki, tym więcej czasu zajmie ich gotowanie. Następnie spuść wodę i pozwól grzybom ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pietruszkę pod bieżącą zimną wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Drobno posiekaj. Obierz cebulę i czosnek, opłucz. Pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki, drobno posiekaj ząbki czosnku nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki, spłucz zimną wodą. Pokrój marchewki w cienkie paski lub zetrzyj na tarce, aby przygotować marchewki w stylu koreańskim. Wrzuć posiekaną marchewkę do głębokiej miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj marchewki, lekko je mieląc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób małe wgłębienie w marchewce na środku. Włóż tam posiekany czosnek, cebulę, dodaj przyprawy(kolendra i czerwony pieprz).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny, aż nad jego powierzchnią pojawią się lekkie zwoje białego dymu. Wlać wrzący olej na cebulę, czosnek i przyprawy. Dodaj ocet i wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną natkę pietruszki i schłodzone gotowane pieczarki. Wymieszaj sałatkę. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na 10-12 godzin, pamiętając o okresowym mieszaniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem sałatki dodaj do niej sos sojowy, w razie potrzeby dodaj sól i dodaj przyprawy do swoich upodobań. Podawaj taką sałatkę jako jedną z przystawek na obiad. Idealnie nadaje się do potraw z ziemniaków, ryżu, mięsa.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy