skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić piankę jabłkową? Przygotuj jedzenie. Puree z jabłek przygotujemy sami. Jeśli masz gotowe puree i jest już słodkie, weź tylko 200 gramów cukru na syrop. Agar-agar włożyłem 10 gramów, trochę wątpiłem w jego jakość. Jabłka lepiej wybrać twarde i zielone, mają więcej pektyny.
Krok 2:
Dobrze umyj jabłka, pokrój na ćwiartki. Wytnij środek i umieść w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. piecz jabłka przez 30 minut.
Krok 3:
Wyjmij gotowe jabłka z piekarnika i lekko ostudź. Moje jabłka nie były twardymi odmianami i całkowicie rozmazały się po upieczeniu. Oddziel skórkę od miąższu. Jeśli twoja miazga nie jest zbyt jednorodna, przebij ją blenderem zanurzeniowym. Mój miąższ był delikatny i przewiewny.
Krok 4:
Przetrzyj przecier przez sito, aby usunąć twarde cząstki lub resztki skóry. Oddziel 125 gramów.
Krok 5:
Umieść puree na patelni z grubym dnem. Dodaj 100 gramów cukru. Jeśli Twoje tłuczone ziemniaki są gotowe, pomiń te kroki.
Krok 6:
Umieść patelnię z puree na małym ogniu, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Doprowadzić puree do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty. Następnie natychmiast wlej puree z patelni do innego naczynia i pozostaw do ostygnięcia. Gdy puree trochę ostygnie, włóż je do zamrażarki, aż całkowicie ostygną. Zajmie to bardzo mało czasu, 5-10 minut.
Krok 7:
Podczas gdy puree stygnie, namocz agar-agar. Aby to zrobić, napełnij go wodą, dobrze wymieszaj i pozostaw do spęcznienia.
Krok 8:
Przenieś schłodzone puree do miski, dodaj do niego białko.
Krok 9:
Ubij białko za pomocą miksera puree, aż osiągną bardzo jędrne szczyty. Zajmie to około 15 minut.
Krok 10:
Na patelni z grubym dnem odmierz pozostałe 200 gramów cukru i wlej spuchnięty agar-agar.
Krok 11:
Umieść patelnię na małym ogniu. Doprowadź syrop do wrzenia. Cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 12:
Gotuj syrop do temperatury 110°C.
Krok 13:
Ponownie włącz mikser i ostrożnie, cienkim strumieniem, wlej gorący syrop do ubitych białek. Wlać delikatnie wzdłuż ściany, aby syrop nie zawijał się na łopatki miksera. Ogólnie rzecz biorąc, zgodnie z technologią konieczne jest jednoczesne ubijanie białek i gotowanie syropu, ale ponieważ byłem sam w kuchni bez miksera planetarnego, zrobiłem to etapami. I wszystko się udało.
Krok 14:
Gdy cały syrop zostanie wlany, kontynuuj ubijanie masy przez około 5 minut. Powinien znów stać się gruby i odporny. Natychmiast przenieś go do torby do gotowania. Podczas pracy z agarem agarowym należy działać szybko, ponieważ zaczyna twardnieć już w 40°C.
Krok 15:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Lepiej zrobić to wcześniej z powyższego powodu. Połóż na nim połówki przyszłych pianek o dowolnym kształcie.
Krok 16:
Pozostaw pianki do wyschnięcia i ustabilizowania na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 17:
Gotowe pianki obficie posyp cukrem pudrem przez sitko.
Krok 18:
Połącz połówki parami. Z tej liczby produktów otrzymałem 24 połówki lub 12 całych marshmallows. Wszystko nie zmieściło się na jednej blasze do pieczenia.
to mój pierwszy ptasie mleczko, myślę, że się udało. Trochę okazało się miękkie, myślę, że to z powodu jabłek. Czytałem wiele kontrowersji na temat ilości cukru w tym przepisie, nie powiedziałbym, że Marshmallow jest mdły. Ale moje jabłka też są bardzo kwaśne.
aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka staną się szare!).
przed dodaniem agaru zwróć uwagę na jego oznaczenie. Liczby na opakowaniu, na przykład 600, 900 lub 1200, wskazują siłę (elastyczność) otrzymanego żelu. Im wyższa ta liczba, tym gęstsza będzie galaretka.
zawsze należy pamiętać, że proporcje agaru-agaru wskazane w przepisie są względne, ponieważ na wynik wpływa nie tylko siła żelu (liczby na opakowaniu), ale także jakość agaru-agaru, a także ilość cukru i kwasu w naczyniu. Aby nie popełnić błędu i uzyskać pożądany wynik, zaleca się wykonanie testu.
aby to zrobić, weź 1 łyżkę gotowego, ale jeszcze nie schłodzonego naczynia i włóż do zamrażarki na 1 minutę. Jeśli galaretka ma pożądaną konsystencję, proporcje są prawidłowo przestrzegane. W przeciwnym razie konieczne jest zagęszczenie lub, przeciwnie, rozcieńczenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mus jabłkowy - 68 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g