skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe lody pistacjowe? Przygotuj jedzenie. Wszystkie produkty mleczne i jajka można wyjąć natychmiast z lodówki. Pistacje weź dowolny rozmiar, ale niesolone. Przepis wskazuje wagę już obranych orzechów. Weź najgrubszy krem, co najmniej 33%, naturalny i wysokiej jakości.
Krok 2:
Przede wszystkim przygotuj orzechy i będzie to prawdopodobnie najbardziej czasochłonny proces w całym przepisie. Najpierw obierz pistacje ze skorupy, a następnie zalej jądra wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut. Wrzuć je do durszlaka i spłucz zimną wodą. Oczyść pistacje z filmu na parze, teraz będzie to dość łatwe. Orzechy ponownie spłucz, pozwól wodzie spłynąć i osusz je między dwoma ręcznikami.
Krok 3:
Wlej czyste orzechy na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika na 5-7 minut w temperaturze 180°C, aby wyschły. Jeśli przygotowujesz orzechy z wyprzedzeniem, możesz pozwolić im dobrze wyschnąć w naturalny sposób. Następnie wlej orzechy do miski blendera, dodaj całe mleko i zmiel produkty z dużą prędkością przez około 2 minuty, aż będą dobrze gładkie.
Krok 4:
Podczas mielenia orzechów oddziel żółtka w misce do ubijania i wlej do nich 1/2 cukru, tj.
Krok 5:
Do rondla z grubym dnem wlej ciężką śmietanę, mieszankę mleczno-pistacjową, drugą połowę cukru i szczyptę waniliny. Umieścić na kuchence na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, wyjmij patelnię z pieca, zapobiegając zagotowaniu mieszanki.
Krok 6:
Ubij żółtka z cukrem trzepaczką, aż rozjaśnią się i zwiększą objętość. Wlej gorącą kremową bazę pistacjową do masy żółtkowej w kilku krokach. W takim przypadku musisz stale intensywnie ubijać masę, aby żółtka nie zwijały się od wysokiej temperatury.
Krok 7:
Wlej powstałą mieszaninę z powrotem do rondla i umieść na małym ogniu. Zagotuj go z intensywnym mieszaniem, nie pozwalając mu się zagotować, w przeciwnym razie żółtka mogą się zwinąć. Gdy krem zacznie gęstnieć, pozostawiając ślad na łyżce, wyjmij go z pieca.
Krok 8:
Przełóż gotowany krem przez drobne sito.
Krok 9:
Następnie wlej do pojemnika do zamrażania. Mieszając, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej i włóż do zamrażarki. Po 1 godzinie wyjmij pojemnik, wymieszaj zawartość i wróć do zamrażarki, aż całkowicie zamarznie. Teoretycznie jest to 6-8 godzin, gotuję z wyprzedzeniem i mam około jednego dnia.
Krok 10:
Podawaj lody posypane posiekanymi pistacjami lub goframi, czekoladą, innymi orzechami lub syropem. Same lody są umiarkowanie słodkie, o delikatnym kremowym smaku pistacjowym. Smacznego!
zamiast pistacji może istnieć dowolna inna baza: owoce, jagody, inne orzechy.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g