domowe lody pistacjowe

najsmaczniejszy, naturalny deser bez Maszyny do lodów! Domowe lody pistacjowe są przygotowywane po prostu z dość przystępnych cenowo produktów. Wynik na pewno cię zadowoli, takich lodów nie da się porównać ze sklepem — jest smaczniejszy i bardziej naturalny.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 46 % 22 g
węglowodany 42 % 20 g
314 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe lody pistacjowe? Przygotuj jedzenie. Wszystkie produkty mleczne i jajka można wyjąć natychmiast z lodówki. Pistacje weź dowolny rozmiar, ale niesolone. Przepis wskazuje wagę już obranych orzechów. Weź najgrubszy krem, co najmniej 33%, naturalny i wysokiej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim przygotuj orzechy i będzie to prawdopodobnie najbardziej czasochłonny proces w całym przepisie. Najpierw obierz pistacje ze skorupy, a następnie zalej jądra wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut. Wrzuć je do durszlaka i spłucz zimną wodą. Oczyść pistacje z filmu na parze, teraz będzie to dość łatwe. Orzechy ponownie spłucz, pozwól wodzie spłynąć i osusz je między dwoma ręcznikami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej czyste orzechy na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika na 5-7 minut w temperaturze 180°C, aby wyschły. Jeśli przygotowujesz orzechy z wyprzedzeniem, możesz pozwolić im dobrze wyschnąć w naturalny sposób. Następnie wlej orzechy do miski blendera, dodaj całe mleko i zmiel produkty z dużą prędkością przez około 2 minuty, aż będą dobrze gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas mielenia orzechów oddziel żółtka w misce do ubijania i wlej do nich 1/2 cukru, tj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do rondla z grubym dnem wlej ciężką śmietanę, mieszankę mleczno-pistacjową, drugą połowę cukru i szczyptę waniliny. Umieścić na kuchence na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, wyjmij patelnię z pieca, zapobiegając zagotowaniu mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij żółtka z cukrem trzepaczką, aż rozjaśnią się i zwiększą objętość. Wlej gorącą kremową bazę pistacjową do masy żółtkowej w kilku krokach. W takim przypadku musisz stale intensywnie ubijać masę, aby żółtka nie zwijały się od wysokiej temperatury.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej powstałą mieszaninę z powrotem do rondla i umieść na małym ogniu. Zagotuj go z intensywnym mieszaniem, nie pozwalając mu się zagotować, w przeciwnym razie żółtka mogą się zwinąć. Gdy krem zacznie gęstnieć, pozostawiając ślad na łyżce, wyjmij go z pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż gotowany krem przez drobne sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wlej do pojemnika do zamrażania. Mieszając, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej i włóż do zamrażarki. Po 1 godzinie wyjmij pojemnik, wymieszaj zawartość i wróć do zamrażarki, aż całkowicie zamarznie. Teoretycznie jest to 6-8 godzin, gotuję z wyprzedzeniem i mam około jednego dnia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj lody posypane posiekanymi pistacjami lub goframi, czekoladą, innymi orzechami lub syropem. Same lody są umiarkowanie słodkie, o delikatnym kremowym smaku pistacjowym. Smacznego!

zamiast pistacji może istnieć dowolna inna baza: owoce, jagody, inne orzechy.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy