skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek polecam posortować soczewicę z ewentualnych śmieci i tych ziaren,które nie pasują do jakości. Zawsze wybieram soczewicę, ale ten krok jest opcjonalny.
Krok 2:
Wyślij soczewicę do durszlaka i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Wlej zimną, czystą wodę do garnka. Wlać soczewicę. Umieść patelnię na średnim ogniu.
Krok 4:
Gdy woda się zagotuje, dodaj wymaganą ilość soli. Zmniejsz ogień do minimum. Możesz ugotować owsiankę bez soli i dodać ją do gotowej porcji bezpośrednio do talerzy, jeśli to konieczne.
Krok 5:
Podczas gotowania na patelni utworzy się piana. Lepiej usunąć go w odpowiednim czasie. W ten sposób łatwiej będzie wyczyścić patelnię po ugotowaniu. Do stanu owsianki (a nie przystawki) zielona soczewica gotuje się dość długo. Moja owsianka gotowała się przez około dwie godziny z lekko otwartą pokrywką. Podczas gotowania należy okresowo mieszać owsiankę, aby zapobiec przywieraniu fasoli do dna patelni.
Krok 6:
Przed podaniem dodaj oliwę z oliwek do owsianki i sól, jeśli nie zostało to zrobione wcześniej.
możesz spróbować przyspieszyć czas gotowania takiej owsianki. Aby to zrobić, zalej soczewicę wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw w tej formie na noc. W tym czasie fasola jest nasycona wilgocią, lekko zmiękczona, a czas gotowania można skrócić średnio od dwudziestu minut do pół godziny.
dobrym rozwiązaniem do gotowania soczewicy będzie również użycie wolnowaru-szybkowaru.
myślę, że dzieci nie będą zainteresowane taką owsianką ze względu na jej dość osobliwy smak i brak cukru. Jest raczej dla dorosłych.
owsianka ma ciekawy, cierpki smak. Nie trzeba dodawać, że jest niezwykle pożywny. Zdecydowanie warto spróbować, aby mieć własną opinię.
jak na mój gust taka owsianka jest dobra z oliwą z oliwek. To połączenie odkryłem stosunkowo niedawno.
owsianka z zielonej soczewicy na śniadanie dobrze komponuje się ze świeżymi jagodami (co dziwne) oraz z chlebem wieloziarnistym z twarogiem.
można ją również traktować na obiad. Następnie polecam podawać go z drobno posiekanymi świeżymi ziołami: natką pietruszki i koperkiem, a także szklanką niskotłuszczowego kefiru.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g