skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamrozić brukselkę? Zmierz żądane składniki zgodnie z listą. Przygotuj kapustę. Aby to zrobić, usuń z niego górne liście,umyj, odetnij pnie.
Krok 2:
Umieść duży garnek na kuchence, wlej do niego wodę i zagotuj. Sól wodę, zanurz w niej plasterki cytryny.
Krok 3:
W częściach dodaj przygotowane brukselki do wrzącej wody i gotuj przez około pięć minut po ugotowaniu.
Krok 4:
Połóż gotową kapustę na sicie i zanurz w lodowatej wodzie (po prostu trzymałem ją pod zimną bieżącą wodą). Pozwól, aby nadmiar wody spłynął.
Krok 5:
Przenieś kapustę na serwetki lub ręcznik kuchenny i wysusz tak bardzo, jak to możliwe.
Krok 6:
Teraz ułóż kapustę w jednej warstwie na czymś w rodzaju tacy lub blachy do pieczenia. Włóż do zamrażarki i zamroź do twardości. Możesz zostawić na noc.
Krok 7:
Zbierz mrożone brukselki w torbie lub plastikowym pojemniku i przechowuj w zamrażarce. Przed gotowaniem taka kapusta nie wymaga rozmrażania-można ją natychmiast dodać do dowolnych potraw. Na przykład w zupie, gorący drugi. Jeśli chcesz zrobić z niego sałatkę, to tak, musisz ją rozmrozić.
w naszej rodzinie zwyczajowo zbiera się wszystko, co jest możliwe na zimę. Dość często przygotowujemy mrożone brukselki.
co można zrobić z brukselką mrożoną? Oprócz wspomnianej powyżej zupy taką kapustę można dodać do absolutnie każdego dania. Na przykład w porannym omlecie jajecznym, w zapiekance, w cieście lub pasztecikach. Można go włożyć do smażenia na gulasz warzywny i mięsny, zrobić z niego ciepłą sałatkę.
warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Brukselka - 43 kcal/100g
- Brukselka gotowana - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g