okoń morski smażony z grzybami i ziemniakami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
oczyść rybę i usuń wnętrze, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na kawałki, sól i pieprz. Smażyć, osiągając powstanie pięknej skórki, w panierce. Posiekaną cebulę smażymy, aż zacznie się rumienić. Dodaj do niego drobno posiekane grzyby i smaż razem przez dziesięć minut. Wkładamy do osobnej, głębokiej patelni. Ziemniaki kroimy w cienkie kółka, układamy na wierzchu masy cebulowo-grzybowej. Mąkę rozcieńczamy w rondlu szklanką wody i doprowadzając do wrzenia, podlewamy ziemniaki. Posyp bułką tartą, posyp olejem słonecznikowym i włóż do piekarnika. Piętnaście minut przed gotowością połóż rybę na wierzchu, przykryj folią i pozostaw do ugotowania ziemniaków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g