skład / składniki
metoda gotowania
dobry nastrój zostanie zapewniony, jeśli ryba okaże się smaczna i pachnąca - świetna uczta dla przyjaciół lub rodziny podczas spotkań na świeżym powietrzu. Więc...
myjemy rybę, myjemy, usuwamy łuski, odcinamy głowę i dobrze myjemy brzuch. Płetw ryb nie można odciąć. W razie potrzeby można również pozostawić łuski i głowę. Do palenia najlepiej wybrać małe ryby-nie więcej niż 300 gramów wagi.
po włożeniu ryby warstwami do dużego pojemnika, wlewając określoną ilość soli. Nie musisz się bać, że jest dużo soli - potrzebujesz. Pozostaw rybę w soli na 1 godzinę, a następnie usuń i osusz ręcznikami papierowymi. Wszystko, ryba jest przygotowana do wędzenia, ale nie siedzieliśmy w tym czasie z założonymi rękami.
gdy ryba jest w solance, przygotowujemy wędzarnię. Kładziemy gałązki drzew owocowych, instalujemy kratę. Rozpalamy Drewno. Musisz palić okonia morskiego na średnim ogniu. Rozłóż przygotowane, wysuszone z nadmiaru wilgoci tusze na ruszcie. Musisz je ustawić tak, aby tusze nie stykały się ze sobą.
Wędz okonie przez 20 minut. Być może zajmie to trochę mniej lub trochę więcej czasu - wszystko zależy od temperatury dymu i wielkości tusz. Od czasu do czasu sprawdzamy pracę wędzarni.
kiedy minie ten czas, ostrożnie otwórz pokrywę wędzarni. Ryba nie jest natychmiast usuwana z rusztu, pozwól jej trochę ostygnąć. Zapewni to, że ryba zachowa swój kształt, a nie rozpadnie się podczas przenoszenia na talerz.
podawaj wędzonego okonia morskiego na ciepło lub całkowicie schłodzonego - i tak będzie bardzo smaczne! Napoje bezalkoholowe doskonale harmonizują z wędzonymi rybami.
okoń wędzony na gorąco jest przechowywany w lodówce przez maksymalnie 5 dni. Do przechowywania tuszy rybnej lepiej owinąć folią. Jednak zwykle taka ryba kończy się znacznie wcześniej niż jej okres przydatności do spożycia.
miłego gotowania i miłego spędzania czasu na łonie natury!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g