skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć grill rybny na grillu? Przygotuj niezbędne produkty. Używam steków z halibuta - ryba jest dość tłusta i ma mało kości. Możesz wziąć każdą inną rybę z dość tłustymi gatunkami z niewielką ilością pestek. Wszystkie rodzaje szlachetnych odmian ryb są idealne: łosoś, pstrąg, jesiotr. Ale makrela jest również świetna. Ryby najlepiej przyjmować schłodzone - są znacznie zdrowsze mrożone i zawierają znacznie mniej wody.
Krok 2:
Dobrze opłucz rybę i pokrój na średniej wielkości kawałki. Nie zmniejszaj, aby kebab nie był suchy.
Krok 3:
Włóż pokrojoną rybę do pojemnika do marynowania. Pożądane jest, aby był z pokrywką. Możesz trochę posolić. Ostatnio praktycznie nie solę ryb, wystarczy mi sok z cytryny. Cóż, to kwestia gustu!
Krok 4:
Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc całkiem możliwe jest użycie fabrycznego soku z cytryny. Jeśli wyciśniesz sok z cytryny, najpierw dobrze umyj go bardzo gorącą wodą , aby cytryna uwolniła znacznie więcej soku. Skrop rybę sokiem z cytryny. Usunie nadmiar rybnego zapachu.
Krok 5:
Wlej kefir. Kefir to świetna marynata do wszystkich rodzajów kebabów.
Krok 6:
Obierz cebulę, pokrój w pierścienie lub półpierścienie.
Krok 7:
Dodaj cebulę do ryby, wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania przez czas od 1 do 24 godzin.
Krok 8:
Przed gotowaniem rozpal ognisko, poczekaj, aż się wypalą i będą rozpalone węgle. Drewno opałowe najlepiej wziąć brzozę - z nimi Kebab okazuje się bardzo aromatyczny. Lub możesz wziąć gotowe węgle wyprodukowane fabrycznie i po prostu je rozgrzać.
Krok 9:
Umyj szaszłyki, kalcynuj bezpośrednio na grillu. Nawlecz kawałki ryby na szaszłyki i połóż na grillu.
Krok 10:
Ponieważ ryba jest wystarczająco tłusta, podczas smażenia kropelki tłuszczu mogą powodować ogień, jeśli uderzą w węgle. Dlatego upewnij się, że nie ma otwartego ognia, a kebab się nie pali. Smażyć przez około 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając. Ryba gotuje się dość szybko, a całkowity czas gotowania wyniesie około 25 minut.
Krok 11:
Oczywiście Kebab należy podawać od razu, gdy jest gorący. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Halibut gotowany - 216 kcal/100g
- Halibut świeży - 102 kcal/100g