heh ze szczupaka w domu po koreańsku

niezrównanie smaczne, oryginalne, pikantne, bez majonezu! Heh ze szczupaka w domu po koreańsku ozdobi każdy świąteczny stół. Jest zaskakująco prosty w przygotowaniu, najważniejsze jest, aby dać mu czas na zaparzenie i nasycenie aromatami. Lepiej wziąć go na 4-6 godzin przed podaniem.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 15 % 3 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić heh ze szczupaka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ponieważ szczupak jest rybą rzeczną, mogą w nim znajdować się niepotrzebni "mieszkańcy", którzy chętnie się do ciebie przeniosą. Dlatego jeśli nie masz pewności co do jakości szczupaka, lepiej odmówić tego dania. Niektórzy twierdzą, że przy silnym mrozie w ciągu 10 dni pasożyty są niszczone. Osobiście Nie wiem, ale dla pewności lepiej zamrozić świeżo złowioną rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść szczupaka z łusek, wnętrzności i spłucz pod zimną wodą. Odetnij filety i pamiętaj, aby usunąć nawet najmniejsze kości. Można to łatwo zrobić za pomocą pincety. Pokrój filety w paski o grubości 0,8-1 centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać, posiekać i włożyć do miski. Wlej do niego ocet i dokładnie zmiel.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż rybę do pojemnika, dodaj czosnek z octem i dobrze wymieszaj, aby cała ryba była pokryta masą. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, dokładnie opłucz w zimnej wodzie i zetrzyj koreańską tarkę do marchwi. Lub pokrój marchewki w cienkie paski i włóż do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, mieloną kolendrę do marchwi. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę cukru, doda pikantnej nuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj chili do miski z marchewką. Możesz wziąć suchą paprykę lub drobno posiekać świeżą paprykę. W każdym razie zrób smak dla siebie. Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Marchew dodaj do marynowanej ryby i wymieszaj. Ponownie zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Połóż posiekaną cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż cebulę przez 2 minuty, podrzucając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natychmiast przenieś smażoną cebulę wraz z olejem do pojemnika ze szczupakiem i marchewką, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj koperek, Dodaj do szczupaka i wymieszaj. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Po tym heh ze szczupaka będzie gotowy. Do szczupaka można podać sos sojowy, świeże warzywa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego.

to He w języku koreańskim można zrobić nie tylko ze szczupaka, ale z każdej innej ryby z białym mięsem.

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy