skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tartaletki z grzybami z kurczaka i serem w piekarniku? Zrobimy z ciasta francuskiego. A dlaczego z Puff, ponieważ bardzo się podnosi podczas pieczenia? Chodzi o wyjątkowy smak, który z pewnością docenisz. Możesz kupić gotowe, a następnie wybierz specjalną sałatkę, aby dno nie zamoczyło się natychmiast. A ciasto francuskie można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Wziąłem bez drożdży, który nie wymaga toczenia. Teraz wypuszczają to.
Krok 2:
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej, po 15-20 minutach wyjąć z opakowania, płytki łatwo się rozdzielą. Miałem 3 talerze. Układam je na lekko posypanej mąką desce, przykrywam folią i serwetką, aby nie wyschły. Zalecenia dotyczące rozmrażania i stosowania ciasta francuskiego u producentów mogą się różnić, przeczytaj na odwrocie opakowania.
Krok 3:
Po 15 minutach ciasto osiągnie temperaturę pokojową, dopiero teraz możesz zacząć z nim pracować. W razie potrzeby rozwałkuj ciasto w jednym kierunku do 3-4 mm, aby dopasować górną średnicę formy ostrym nożem, Wytnij puste miejsca na tartaletki. Będę gotować w formie do muffinek i szeroko, w metalowych foremkach do koszy. Jako szablon wybrałem odpowiednie kubki.
Krok 4:
Formy lekko posmaruj rafinowanym olejem roślinnym. Umieść w nich kółka ciasta i delikatnie dociśnij do boków, tworząc wnękę wewnątrz. Ciasto nakłuć widelcem, wierzch ciasta również posmarować masłem.
Krok 5:
Ciasto będzie miało tendencję do wzrostu podczas pieczenia, a następnie będzie kruche. Jeśli chcesz głębszych tartaletek, przykryj wierzch kawałkami pergaminu i posyp groszkiem lub fasolą. Piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut, następnie zdejmij pergamin z roślin strączkowych i gotuj przez kolejne 5 minut, aż się zarumieni.
Krok 6:
Potrzebowałem płytkich tartaletek, upiekłam bez roślin strączkowych. Po 8-10 minutach, gdy środek zaczął aktywnie rosnąć, po prostu przycisnąłem go łyżeczką. Schłodzić gotowe tartaletki w formie, a następnie wyjąć.
Krok 7:
Gdy tartaletki ostygną, przygotuj nadzienie. Filet z kurczaka można użyć gotowanego lub smażonego. Pieczarki nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Majonez jest oczywiście lepszy niż domowy, ale możesz też kupić wysokiej jakości, jeśli tylko lubisz jego smak. Krem do picia 10%. Z przypraw wystarczy sól i pieprz, aby nie zatkać smaku grzybów.
Krok 8:
Usmażyłem filet. Aby to zrobić, umyj mięso, dobrze wysusz. Pokrój w cienkie, długie paski wzdłuż włókien. Rozgrzej 3 łyżki. l olej roślinny na patelni z grubym dnem, smaż mięso przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Trochę soli i pieprzu. Nie wysychaj, wystarczy Lekki złoty kolor, kurczak gotuje się szybko. Przenieś smażony filet na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju uciekł.
Krok 9:
Umyj pieczarki, pozostaw do wyschnięcia i drobno posiekaj. Najpierw na płytki, potem na mniejsze fragmenty.
Krok 10:
Smażony filet jest również drobno pokrojony w poprzek włókien. Pokrojone pieczarki będą dwa razy większe niż filety, ale znacznie zmniejszą swoją objętość.
Krok 11:
Na czystej patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej roślinny, Wrzuć pieczarki. Smażyć, aż płyn odparuje, gdy zacznie się złocić, dodaj filety. Wymieszaj i wlej trochę śmietany, sól do smaku. Smażyć, aż śmietana całkowicie odparuje, ale masa powinna pozostać wilgotna, zdjąć z ognia. Nie przesuszaj, aby nadzienie było soczyste. Niech masa ostygnie.
Krok 12:
Zetrzyj dwa rodzaje sera na drobnej tarce. Wyciśnij ząbek czosnku przez prasę. Dodaj kilka łyżek majonezu i dobrze wymieszaj. Masa nie powinna być silnie majonezowa i wilgotna, konieczne jest osiągnięcie lekkiej plastyczności, aby warstwa sera była łatwo rozprowadzana.
Krok 13:
Nadziewaj tartaletki. Połóż 1 łyżeczkę na dnie. nadzienie serowe i równomiernie rozprowadź. Na wierzch dodaj 1 łyżkę. nadzienie z kurczaka i grzybów, a także spłaszcz, aby wygodnie umieścić dekorację. Do dekoracji możesz usmażyć talerze pieczarek lub wziąć małe marynowane pieczarki lub grzyby miodowe. Do smaku każda opcja będzie dobra. Zakończ kompozycję liściem zieleni lub gałązką koperku.
Krok 14:
Tartaletki można podawać od razu, ale można je przygotować z wyprzedzeniem, są dobre. Dzięki bazie ciasta francuskiego nie tracą reprezentacyjnego wyglądu i smaku na wysokości.
w przypadku takiej przekąski gospodynie domowe częściej biorą gotowe tartaletki. Najlepiej używać średniej wielkości sałatek.
nadzienie można przygotować z wyprzedzeniem i napełnić przed podaniem. Tartaletki z ciasta francuskiego oczywiście różnią się wyglądem od zakupionych, ale ich smak jest niesamowicie chrupiący i mogą stać dłużej.
nadzienie można przygotować i inne, ale z filetami i grzybami jest to korzystne dla obu stron. A niewielki dodatek warstwy sera, o lekkim aromacie czosnku, wnosi pikantne nuty i dobrze przyjaźni się z filetami i grzybami. Gorąco polecam spróbować!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Grzybek - 20 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g